Foto: Shutterstock
Vai tev patīk kraukšķināt viegli sālītu gurķi, bet ir piemirsts, kura bija vislabākā metode? Tad turpini lasīt, jo šis raksts ir domāts tieši tev! Mūsmājās mīl mazsālītus gurķīšus, it sevišķi brokastīs – kopā ar rupjmaizi un sviestu. Vasara pa īstam var sākties tad, kad tirgū, kioskiņos, veikalos vai dobēs parādās pirmie vietējie gurķīši – tad ir jāatklāj mazsālīto gurķu sezona! Un katru reizi, kad sev sakām: "Nu, vēl vienu!", bet tam seko vēl viens un vēl viens gurķītis, ir mierinājums: par laimi, sālītie gurķīši figūrai pārāk nekaitē, un tāpēc mūsu lielajai mīlestībai pret tiem nav nekādu draudu.

Gandrīz katrā latviešu virtuvē ir vismaz viena recepte, kā pagatavot mājās mazsālītus gurķīšus. Bet parasti, protams, ne viena vien! Šādas receptes no marinētiem gurķiem atšķiras ar sālīšanas metodi – šajā gadījumā tā ir īslaicīga, domāta ātrai apēšanai.

Mana vecmāmiņa Lita mazsālītos gurķīšus gatavo pēc no paaudzes paaudzē mantotas receptes – recepti atradīsi šeit! Viņa stāsta, ka, lai pagatavotu pašus gardākos, kas nozīmē – pašus kraukšķīgākos gurķīšus, jāizvēlas tumši zaļi, pēc iespējas mazāki gurķēni (ome iesaka pašam tirgū pieteikties izlasīt labākos, jo tikai tu pats zini, kāda izmēra gurķus vēlēsies baudīt!). Dārzenis nekādā gadījumā nedrīkst būt bojāts! Sālīšanai izmanto kvalitatīvu rupjo (akmens) sāli, ne jūras sāli, un obligāts noteikums: atcerēties par garšaugiem – bagātīgi pievieno dilles, mārrutku lapas, ķiršu lapiņas, upeņu lapiņas vai jaunos dzinumus. Tāpat īpašu garšu gurķiem piešķirs ķiploki, tāpēc lielajā divlitru burkā met vien iekšā astoņas ķiploku daiviņas. Var arī izmantot pagājušā gada sasaldētos diļļu ziedus, puravus – smarža un garša vienkārši ideāla!

Otrs omītes meistarstiķis ir šī recepte – "Pikantie gurķīši ātrai apēšanai", tur gan virsroku ņem sinepju graudiņi un gurķīši nav vienā gabalā, bet gan sagriezti ripiņās vai četrās daļās (vispirms gareniski uz pusēm, pēc tam vēlreiz – perpendikulāri). Par šo uzkodiņu, ko ātri iemest mutē, omīte saka: "Veči būs stāvā sajūsmā. Reiz opis burciņu paņēma līdzi uz armijas biedru salidojumu, un kā nu ne – tie tika pirmie notiesāti un gāja uz urrā! Vīri pat prasījuši recepti, bet opis jau, protams, to nezinājis! Kā jau vīrieši – kā pagatavot, nav tik būtiski, galvenais, ka ir ko uzkost!"

Foto: Shutterstock

Protams, vislabāk šie gurķīši garšo vasaras sezonā, it sevišķi, ja salasīti no piemājas dārziņa. Tos bauda kopā ar šašliku, grildesiņām vai sagrieztus ripiņās uz sviestmaizes. Tomēr tā kā gurķi veikalu dārzeņu plauktos ir atrodami visu cauru gadu, šos kraukšķuļus var pagatavot jebkad, kad vien rodas vēlme. Ieteikums: vasarā izaudzētās dilles sasaldēt (it sevišķi ziedus, jo tajos ir intensīva garšas esence), lai ziemā varētu izmantot veikala gurķīšu sālīšanai.

"Tasty.lv" krājumos ir atrodamas daudzas vieglas sālītu gurķīšu receptes, kas pamatā atšķiras tikai ar garšvielu komplektu. Un izmantotās garšvielas ir ļoti dažādas, to vidū: upeņu lapas, ķiršu, mārrutku un ozolu lapas, citrons, piparmētra, ķiploki un dilles, krustnagliņas un lauru lapas, melnie pipari, smaržīgie pipari un daudzas citas. Ir receptes pat ar gāzētu minerālūdeni! Runājot par etiķa izmantošanu, tur gan jāņem vērā ēdāju vēlmes!

Bet atceries, ka šie recepšu varianti nodrošinās gurķēnus ašai apēšanai!

Kraukšķīgi mazsālīti gurķīši gāzētā minerālūdenī

Foto: DELFI

Vasara nav iedomājama ne tikai bez aukstās zupas un šašlikiem, bet arī bez mazsālītajiem gurķīšiem. Ārzemju portālos manīju, ka mazsālītos gurķīšus var pagatavot minerālūdenī. Sacīts – darīts!

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķīši ar karsto sālījumu odesiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Šķiet, ka nav nekā vienkāršākā kā pagatavot mazsālītos gurķus – nomazgā, pārlej ar sālsūdeni un gaidi, kad tie būs gatavi. Kā skaidro portāls "Tak prosto", odesieši gurķu sālīšanas mākslu ir izkopuši līdz pilnībai, liekot lietā gadu gaitā pārbaudītus knifus. Lūk, recepte īpaši kraukšķīgiem un pikantiem mazsālītajiem gurķēniem odesiešu gaumē, kas būs gatavi ēšanai jau nākamajā dienā.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi bez etiķa

Foto: Shutterstock

Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.

Lasīt vairāk

Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā

Foto: Privātais arhīvs

Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.

Lasīt vairāk

Īpaši kraukšķīgi saldskābie gurķīši ar trīsreizēju pārliešanu

Foto: Privātais arhīvs

Pēc šīs receptes gatavotie gurķīši sanāk īpaši kraukšķīgi un patīkami saldskābi. Pārbaudītu ģimenes recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Pauļuka.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi ar ozolu lapām

Foto: Valdis Ošiņš

Recepti iesaka Sandra Ošiņa sadarbībā ar Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komandu, iedesmojot festivāla laikā notiekošajam sālīto gurķu konkursam.

Lasīt vairāk

Saldskābās gurķu šķēles ātrajā ķiploku marinādē

Foto: Jolanta Roze

Mazsālītie ir vakardiena. Ķiplokoti saldskābās gurķu šķēles ir gatavas jau piecās minūtēs un tik kraukšķīgas, ka vai traks! Ja netici, tad pārbaudi.

Lasīt vairāk

Sālīti gurķi pēc 1909. gada receptes

Foto: Shutterstock

Piedāvājam gurķu sālīšanas recepti pēc 1909. gada Krievijā izdotas recepšu grāmatas. Dotais gurķu daudzums būs piemērots 3 litru burkai.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie diļļu gurķīši

"Mazsālītiem gurķīšiem ir simtiem recepšu, bet mēs ģimenē tos gatavojam tikai šādi. Jūs nekad neviens ciemiņš nepārsteigs nesagatavotus, jo gurķīši praktiski ir gatavi 30–60 minūšu laikā. Zinu, ka var likt daudz ko citu klāt, bet es gribu izbaudīt gurķu ne upeņu lapu vai garšvielu garšu. Mājas ballīšu laikā "aiziet" trīs, četri šādi trauciņi. Sevišķi tos iecienījušas mazās roķeles – paķer pa gurķītim katrā rokā un aizjož kraukšķināt," elementāru mazsālīto gurķu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Mazsālītie gurķīši ar piparmētrām, citroniem un rožlapiņām

Foto: DELFI

Jāņos izmēģināju mazāk ierastu veidu, kā iesālīt gurķīšus "ar glanci". Cerams, arī tev šī recepte būs noderīga, lai piešķirtu ikdienai mazliet vairāk krāsu, garšu un košuma.

Lasīt vairāk

Pikantie gurķīši ātrai apēšanai

Foto: DELFI

Vēlies papildināt savas brīvdienas ar vien' maz' uzkodiņ'? Tad izmanto šo recepti! Vecmāmiņa piesaka, ka "veči" būs stāvā sajūsmā. Opis esot burciņu paņēmis līdzi uz armijas biedru salidojumu, un kā nu ne – tie tika pirmie notiesāti un gāja uz urrā! Pat prasījuši recepti, bet opis jau, protams, to nezinājis! Kā jau vīrieši – kā pagatavot, nav būtiski, galvenais, ka ir ko uzkost.

Lasīt vairāk

Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte

Foto: DELFI

Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!