Gandrīz katrā latviešu virtuvē ir vismaz viena recepte, kā pagatavot mājās mazsālītus gurķīšus. Bet parasti, protams, ne viena vien! Šādas receptes no marinētiem gurķiem atšķiras ar sālīšanas metodi – šajā gadījumā tā ir īslaicīga, domāta ātrai apēšanai.
Mana vecmāmiņa Lita mazsālītos gurķīšus gatavo pēc no paaudzes paaudzē mantotas receptes – recepti atradīsi šeit! Viņa stāsta, ka, lai pagatavotu pašus gardākos, kas nozīmē – pašus kraukšķīgākos gurķīšus, jāizvēlas tumši zaļi, pēc iespējas mazāki gurķēni (ome iesaka pašam tirgū pieteikties izlasīt labākos, jo tikai tu pats zini, kāda izmēra gurķus vēlēsies baudīt!). Dārzenis nekādā gadījumā nedrīkst būt bojāts! Sālīšanai izmanto kvalitatīvu rupjo (akmens) sāli, ne jūras sāli, un obligāts noteikums: atcerēties par garšaugiem – bagātīgi pievieno dilles, mārrutku lapas, ķiršu lapiņas, upeņu lapiņas vai jaunos dzinumus. Tāpat īpašu garšu gurķiem piešķirs ķiploki, tāpēc lielajā divlitru burkā met vien iekšā astoņas ķiploku daiviņas. Var arī izmantot pagājušā gada sasaldētos diļļu ziedus, puravus – smarža un garša vienkārši ideāla!