Ja vēl neesi spinātu cienītājs, pēc šī raksta izlasīšanas un kādas receptes izmēģināšanas tu par tādu kļūsi! Svaigus vai saldētus spinātus var pievienot gandrīz jebkuram ēdienam, tie ir neticami daudzpusīgi! Turklāt spināti ir bagāti ar veselībai noderīgām lietām. Spinātu šķīvis imūnsistēmai ir līdzvērtīgs veselīgam "lāča apskāvienam".

Tik tiešām, spināti ir viens no tiem zaļumiem, ko daudzi virtuves cilvēki tur pa rokai tieši daudzpusības dēļ. Spinātu recepšu daudzveidība pierāda, ka maigais un barojošais lapu zaļums ir viens no kulinārijas pasaules izcilākajiem zaļajiem hameleoniem. Lai gan, iespējams, visvairāk slavens ar to, ka tas tiek likts lietā svaigu salātu vai smūtiju pagatavošanai, patiesībā ir daudz vairāk veidu, kā šo zaļumiņu izmantot savā labā. Turklāt – gatavojot spinātus, nav gandrīz nekādu iespēju kļūdīties.

Spināti ir populāri arī tāpēc, ka tie ir nopērkami par pieņemamu cenu un veikalu plauktos (saldētavās) pieejami visu cauru gadu. Spinātos ir arī daudz svarīgu vitamīnu, tostarp A, C un K vitamīnu un minerālvielu, piemēram, folāti, dzelzs, magnijs un kālijs.

Ir gan viens svaigu spinātu trūkums: tiem ir salīdzinoši īss uzglabāšanas laiks. Tas gan ir atkarīgs no vairākiem faktoriem... Bet tas, ka spinātus kaut reizi ir nācies izmest ir gadījies ikkatram no mums, nav nekāds noslēpums. Nu tiešām, kurš gan nav pazīstams ar "traģēdiju", kad saldētavas atvilktnes tālākajā stūrī tiek atrasts maisiņš ar sen aizmirstiem spinātiem? Tāpēc vienmēr pirms spinātu likšanas lietā kādā no receptēm vispirms tos pasmaržo un vizuāli pārbaudi, vai uz lapām nav bojājumu pazīmju. Bet ko darīt ar gļotainiem spinātiem? Diemžēl – vienvirziena "biļete" uz atkritumu vai komposta tvertni. Tā, protams, ir izšķērdība, bet, ja spināti kļuvuši gļotaini, ir jau par vēlu tos baudīt ēdienos.

Kāds ēdiens sader ar spinātiem?

Foto: Shutterstock

Labāk būtu uzdot jautājumu par to, kādi ēdieni nesader ar spinātiem. Atšķirībā no rūgtās rukolas spinātiem ir ļoti maiga garša – nedaudz ar zemes piegaršu, nedaudz salda –, kas labi sader ar citām sastāvdaļām.

Kā redzēsi šajās zemāk pievienotajās receptēs, šie zaļumi ir lielisks papildinājums gandrīz jebkurai sāļajai maltītei. Bet tie neaprobežojas tikai ar sāļumiem, mūsu piedāvājumā ir recepte, kā pagatavot saldo spinātu ruleti ar zemenēm (recepti atradīsi šeit). Skaidrs ir tas, ka spināti ir viens no variantiem, kā pievienot papildu dārzeņus savām pusdienām vai vakariņām. Ēdienam tie piešķirs papildu garšu, krāsu, apjomu un uzturvielas. Spināti ir tas kulinārijas komandas spēlētājs, kas vienlīdz labi iederēsies kraukšķīgos salātos, krēmīgās mērcēs, dažāda veida pastās un vēl un vēl.

Atliek vien sagādāt spinātus un izvēlēties kādu no receptēm turpinājumā. Novērtēsim spriganos zaļumus un kļūsim par to cienītājiem!

Pannā sutināti spināti kataloniešu gaumē ar ķiplokiem un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Sautēti spināti kataloniešu gaumē jeb "Espinacas A La Catalana" ir Katalonijas reģiona Spānijā kulinārais mantojums. Šos siltos salātus pagatavot ir pavisam vienkārši, svarīgākais izmantot augstvērtīgu olīveļļu, gardos ciedru riekstus un sulīgas rozīnes. Baudi tāpat vai kā piedevu gaļas ēdieniem!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: zaļumu 'kotletes', kurās paslēptas nātres

Foto: DELFI

Šīs nebūs tradicionālas kotletes, šīs būs pavasara veselīgo nezāļu "kotletes" jeb pavisam zaļi plācenīši, kuros paslēptas nātres, spināti un citi zaļumi. Jāpamēģina vismaz reizi gadā, lai saprastu, kas īpašs ēdamajās nezālēs! Turklāt "kotletes" būs ar kraukšķīgu garoziņu, pateicoties rīvmaizei.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar olām un silto bekona mērci

Foto: Publicitātes foto

Ideja neikdienišķiem salātiem: divas veselīgas sastāvdaļas – spināti un olas – kuras papildina kraukšķīga bekona mērce. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācija (LAPNA).

Lasīt vairāk

Kefīra smūtijs ar spinātiem un kamu

Foto: Shutterstock

Pavasarīgs un šķiedrvielām bagāts kefīra kokteilis jeb smūtijs – ar pilngraudu kamu, maltām linsēklām, lapu kāpostiem un spinātiem. Recepti iesaka sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un "Benu aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Lasīt vairāk

Smalkmaizītes ar spinātu, olu un siera pildījumu

Foto: Elīna Ustal al UUstala

Mīlestība pret spinātiem nāk ar gadiem. Mazie šķoba acis, pieaugušie vien nosaka: "Mēs mīlam spinātus!" Un kāds ir labākais veids, kā nobaudīt šo intensīvi zaļā toņa pavasara zaļumu? Protams, uzkodas veidā! Šie spinātu, siera un olas "salātu" pīrādziņi, bulciņas, maizītes (kā nu kurš to nosauks!) ir tik ļoti vienkārši pagatavojami, un tie garšo tik labi, ka būs jāpiespiež sevi atkāpties (rokas nost!), pirms tos visus apēdīsiet!

Lasīt vairāk

Spinātu kišs – vienkāršāk par vienkāršu

Foto: DELFI

Iespējams, ka šī ir pati, pati vienkāršākā kiša recepte. Izdosies pat tiem, kuri virtuvē pavada maz laiku, bet ik pa laikam grib pārsteigt draugus un ģimeni. Taču tā garša liks domāt, ka virtuvē esi pavadījis vairākas stundas.

Lasīt vairāk

Pildīti pastas gliemežvāki

Foto: Shutterstock

Ja stāvi veikalā pie plaukta un domā, kas tie pa milzīgiem gliemežvāka formas makaroniem, kam virsū rakstīts "Conchiglioni", daudz negudro – pērc nost! Tie paredzēti, lai tos sapildītu, izceptu un gardi paēstu.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Vista, tomāti un spināti saldā krējuma un čili mērcē

Foto: Privātais arhīvs

''Kad, dzīvojot dienesta viesnīcā, bija apnikušas visas trīs mērces, kuras mācēju pagatavot, līdz ar to tās gatavoju uz riņķi, internetos sāku meklēt, kā tās padarīt interesantākas un ļāvos eksperimentiem,'' tā savu meistarstiķi – vistas, tomātu, spinātu, saldā krējuma un saldā čili mērci – piesaka Rīgas Tehniskās universitātes students Lauris Ostrovskis.

Lasīt vairāk

Pildīta vistas fileja ar sieru, šampinjoniem un spinātiem

Foto: Anna Dimpere

Pildītu vistas fileju iespējams pagatavot dažādos veidos – liekot iekšā sieru, mocarellu, baziliku, žāvētus augļus un ne tikai. Kārdinošu pildītās vistas filejas recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Vegāniskās kartupeļu un spinātu pankūkas

Foto: Nikola Kovaļevska

Sākoties jaunajam studiju gadam un zinot, cik dažbrīd ir grūti un mulsinoši būt patstāvīgam, ''Tasty'' aizsāk recepšu sēriju ''Students virtuvē'', kurā dalīsimies ar studentu ieteiktām, vienkāršām un maciņam draudzīgām receptēm. Esi students un tev ir savas receptes, kā ātri pagatavot kaut ko garšīgu, iekļaujoties budžetā? Ideāli! Vairs nestudē, bet tev ir studiju laika virtuves meistarstiķis, ar kuru vēlies padalīties? Lieliski! Receptes un procesa vai vismaz gala rezultāta foto sūti uz receptes@delfi.lv.

Lasīt vairāk

Spinātu ruletīte ar zemenēm

Foto: No privātā arhīva

Neparastāks zemeņu laika gardums – zaļš, svaigs, maigs un skaists kā pati vasara! Šī vasarīgā, gaisīgi vieglā rulete ir pārsteidzoša – vispirms tā pārsteidz ar zaļo krāsu, tad – ar burvīgo garšu. Recepti iesaka Ventspils kulināre Santa Fridrihsone.

Lasīt vairāk

Pastas salāti ar spinātiem, citronu un baziliku

Ir iestājusies ilgi gaidītā vasara, un tā mūs arvien vairāk vilina doties pie dabas piknikos, pārgājienos un pastaigās. Vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu salātu recepti iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Lēcu buljonzupa ar spinātiem

Sildošas, sātīgas un spēcinošas zupas recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone. Un, kas nav mazsvarīgi, – bez kripatiņas gaļas!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas fileja ar spinātu un fetas siera pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī ēdiena baudītāji paliks tavā varā. Tik aromātiska ceptas gaļas smarža, kuru kā pārsteigums papildina siers ar spēcīgu garšu savienojumā ar veselīgajām un košajām spinātu lapām. Baudot šo gardumu, tu ne tikai sātīgi paēdīsi, bet arī pamielosi acis ar zeltaini apcepto gaļu un tās rotājumu.

Lasīt vairāk

Olmaizes ar sviestā sautētiem spinātiem un kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock

Karaliskām brīvdienu brokastīm – gardas olmaizītes ar sviestā sautētiem spinātiem un auksti kūpinātu lasi.

Lasīt vairāk

Spinātu rulete ar kūpināta laša un krēmsiera pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Ja pieteikušies negaidīti ciemiņi, šo ruleti varēsi pagatavot nieka pusstundas laikā, bet rezultāts gan izskatā, gan garšā būs restorāna cienīgs. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Marikaroseberg" autore Marika Roseberga.

Lasīt vairāk

Sāļais 'Napoleons' ar lakšu, spinātu un svaigā siera pildījumu

Foto: DELFI

Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.

Lasīt vairāk

Sulīgās biezpiena, spinātu un burkānu pankūciņas

Foto: Privātais arhīvs

Sulīgu un gardu "zaļo" biezpiena pankūciņu recepti brīvdienu brokastīm iesaka mūsu lasītāja Tatjana.

Lasīt vairāk

Brieža gaļas un spinātu sautējums ar kārtainās mīklas 'cepurīti'

Foto: Vida Press

Bagātīgs brieža gaļas sautējums ar spinātiem un sarkanvīnu garšos vēl labāk, ja nobeigumā pārklāsi to ar kārtaino mīklu un iešausi cepeškrāsnī, līdz virskārta apcepusies kārdinoši zeltaina. Brieža gaļu droši var aizstāt arī ar liellopu vai teļu.

Lasīt vairāk

Ātrā frikadeļu zupa ar spinātiem

Foto: Publicitātes foto

Kopā ar bērniem pagatavo pavisam vienkāršu, bet gardu un veselīgu frikadeļu zupu ar spinātiem. Pašu gaļas bumbiņu garša ir neitrāla, bet, ja bērnam nav iebildumu pret izteiktākām garšām, tad var droši likt klāt arī apelsīna miziņu, rozmarīnu, nedaudz kanēli. Recepti iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem

Foto: Vida Press

Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar krēmīgu spinātu un rikotas siera pildījumu

Foto: Vida Press

Krēmīgo spinātu pildījumu vari gan ierullēt pankūkās, gan izmantot, lai pagatavotu gardu pankūku torti karaliskām brokastīm.

Lasīt vairāk

Bumbieru-kazas siera salāti ar spinātiem

Foto: Publicitātes foto

Vasarīgi svaigu un ātri pagatavojamu salātu recepti piedāvā uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Krēmīga kartupeļu biezputra ar spinātiem un grauzdētiem riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ikdienišķā kartupeļu biezputra kļūs par restorāna cienīgu ēdienu, ja pievienosi tai olu dzeltenumus, kādu sauju spinātu un grauzdētos, kraukšķīgos riekstu gabaliņus.

Lasīt vairāk

Video recepte: Risoto ar cāļa šašliku un spinātiem

Risoto ar cāļa šašliku – pat ļoti laba iecere, ko gatavot, ja kārojas kas sātīgs, bet reizē vasaras sezonai piemērots. Pavisam citādāku veidu, kā pamatēdienā pasniegt cāļa šašliku, piedāvā ''Grila skola''.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar spinātiem, vārītām olām un avokado

Foto: DELFI

Ar spinātiem, vārītām olām un avokado pildītas pankūkas, kas lieliski garšos gan siltas, gan arī neapceptas – kā aukstā galda uzkoda.

Lasīt vairāk

Pavasarīgais humuss ar spinātiem

Foto: DELFI

Izcili viegli pagatavojams un neticami gards ziešanai uz maizītes, sausiņa, tortilju pildīšanai un citiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Siltie turku zirņi ar spinātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Siltie turku zirņi, kam pievienoti asie Kajēnas pipari un gardais fetas siers, būs pikanta un ātri pagatavojama piedeva gaļas ēdieniem vai zivīm.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci

Foto: DELFI

Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Ceptas portobello sēnes ar spinātiem un sieru

Pildīt var ne tikai kabačus, bet arī sēnes – pamēģini gardās portobello sēnes, kurās salikti spināti un siers. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar fetas sieru, zemenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un ļoti vasarīgi salāti. Veselīgajiem spinātiem lieliski piestāvēs sulīgās un saldās zemenes, bet maltīti papildinās fetas siers un valrieksti.

Lasīt vairāk

Kabaču-spinātu plācenīši

Foto: Shutterstock

Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.

Lasīt vairāk

Saldā kartupeļa salāti ar sieru un spinātiem

Mazliet citādi, bet ne mazāk garšīgi lapu salāti par tiem, ko ierasts gatavot. Izmēģini pagatavot spinātu salātus, kam ierasto tomātu vai gurķu vietā pievienoti krāsnī apcepti saldie kartupeļi. Bet izteiktākai garšai pievieno kādu ne visai treknu sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Monika un Justīne, bloga Divi10.com autores.

Lasīt vairāk

Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.

Lasīt vairāk

Bezglutēna rulete ar spinātiem un rikotas sieru

Šis gardais ēdiens ir īpaši domāts cilvēkiem, kuri slimo ar celiakiju vai glutēna nepanesamību, taču to var baudīt jebkurš, jo bezglutēna pārtiku mūsu organismam ir vieglāk pārstrādāt. Bezglutēna spinātu un rikotas siera rulāde būs lieliska maltīte svētku reizēs, priecējot ikvienu gardēdi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

Pasta ar zilo sieru, spinātiem un ciedru riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša ideja, kā ātri pagatavot maltīti un atgūt enerģiju pēc nogurdinošas dienas. Spinātu lapas piešķirs makaroniem svaigumu, zilais siers - pikantumu, savukārt ciedru rieksti - kraukšķīgumu un papildu sātīgumu. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Spinātu mērce

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, krēmīga mērce, kuru var smērēt uz grauzdiņiem un krekeriem, tajā var pamērcēt svaigus dārzeņu gabaliņus un ar to var pasniegt jaunos kartupeļus, ceptu gaļu. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 250 ml mērces.

Lasīt vairāk

Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu

Foto: Shutterstock

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Pārlocītās picas ar malto gaļu un spinātiem

Foto: Vida Press

Tiem, kas, nespēdami pretoties gaļas baudīšanai, atturēsies no gavēņa, noderēs šī sātīgā recepte pārlocītajai picai, kurā paslēpusies ne tikai malta jēra gaļa, bet arī spināti, rieksti, sīpoli, kartupeļi un aromātiska garšvielu buķete. Tikai nekārdiniet gavētājus ar šo ēdienu, jo galarezultāts smaržo pārāk kārdinoši!

Lasīt vairāk

'Knorr' receptes: Farfalle makaroni ar vistu un spinātiem

Meklē ideju neikdienišķākām, tomēr vienkāršām pusdienām vai vakariņām? Izmēģini šo!

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Svaigi salāti, kas piemēroti karstai vasaras dienai

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!