saldētas ogas
Foto: Shutterstock
Ievārījumi un kompoti, protams, ir gardi, bet neatsver svaigu ogu garšu tā, kā tas ir ar saldēšanu. Lai arī ziemā baudītu melleņu, upeņu, jāņogu vai aveņu svaigumu, tās sasaldē nelielās porcijās.

Ogas var saldēt vairākos veidos – veselas un bez cukura, veselas ar cukuru un samīcītas ar cukuru. Tāpat ir ar augļiem. Tomēr, domājot par atsaldēšanu pēc vairākiem mēnešiem, vislabākais variants būs ogas saldēt, pārkaisītas ar cukuru. Tādā veidā ogas saglabās patīkamu tekstūru.

Tāpat ogas vislabāk saldēt uz cepamās plāts – tādā veidā ogas nesalips un būs kompaktāk sapildāmas maisiņos. Vispirms tīras un sausas ogas (vai augļus) uzber uz plāts un izlīdzina vienmērīgi pa virsmu. Pēc tam ogas vai augļus pārkaisa ar cukuru un plāti liek saldētavā. Produkti sasals stundas vai divu stundu laikā – pēc tam tos izņem no saldētavas un sapilda vai nu saldējamos maisiņos, vai saldēšanai paredzētās kastītēs. Cukurs būs saglabājis stingru ogu miziņu, līdz ar to pēc atlaidināšanas tās saglabās formu.

Svarīgi! Saldēšanai izmanto svaigus un augstas kvalitātes augļus un ogas. To miziņa nedrīkst būt ieplīsusi, bet paši augļi vai ogas – saspiedušies un mīksti. Augļus un ogas, kam ir kauliņi, pirms saldēšanas no tiem atbrīvo. Lielākus augļus, piemēram, ābolus vai persikus, var sagriezt uz pusēm vai šķēlītēs. Ļoti sulīgus augļus pirms saldēšanas sablendē, pievieno cukuru un mazliet citronu sulu – tad tie būs gardāki.

Savai ērtībai uz sasaldēto augļu un ogu porciju maisiņiem vai kastītēm ar nenodzēšamu marķieri uzraksti saldēšanas datumu. Arī saldētiem augļiem un ogām ir termiņi. Saldētavai jābūt vismaz -18°C aukstai.

Saldēšanai piemērotie augļi un ogas un to termiņi:

  • Āboli – 9 mēneši;
  • Aprikozes – 9 mēneši;
  • Citrusaugļi – 6 mēneši;
  • Plūmes – 9 mēneši;
  • Vīģes – 9 mēneši;
  • Nektarīni – 9 mēneši;
  • Upenes – 12 mēneši;
  • Mellenes – 12 mēneši;
  • Ķirši – 6 mēneši;
  • Ērkšķogas – 12 mēneši;
  • Kazenes – 12 mēneši;
  • Avenes – 12 mēneši;
  • Zemenes – 9 mēneši.

Tad, kad esi izlēmis augļus un ogas atlaidināt, nedari to strauji. Labāk ievieto trauku ar ogām/augļiem ledusskapī un ļauj tiem atkust vienmērīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!