Bieza un garda ievārījuma priekšnoteikums ir tādu augļu un ogu izvēle, kas vārīšanas laikā labi saželē. Tieši šī iemesla dēļ ir labi zināt, kādus augļus un ogas "sapārot" ievārījuma burciņā, lai nerastos pārsteigumi un ogas nepeldētu cukura sīrupā. Kuras ir visskābākās ogas, bet kura augļa ievārījumam vajadzēs cukuru ar pektīnu?

Ogās un augļos esošais pektīns vārīšanas laikā reaģē ar cukuru un skābi, līdz ar to dabiskās vielas saīsina arī vārīšanas laiku, nesabojājot ievārījuma garšu pārvārīšanas rezultātā. Izsmeļošu informāciju par to, kāds ir pektīna saturs un skābuma pakāpe atradām grāmatā "Īsais kurss konservēšanā". Lūk, špikeris, kas palīdzēs zināt, vai nepieciešams parastais cukurs, ievārījuma cukurs ar pektīnu vai kāds papildu skābinātājs! Stabiņos norādīts auglis/oga, tā pektīna saturs un skābuma pakāpe.

Auglis/oga – pektīna saturs – skābuma pakāpe:

  • Upenes – augsts – augsta;
  • Mežāboli – augsts – augsta;
  • Dzērvenes1 – augsts – vidēja;
  • Ērkšķogas – augsts – augsta;
  • Zilās plūmes1 – augsts – augsta;
  • Cidonijas – augsts – vidēji augsta;
  • Jāņogas – augsts – augsta;
  • Citrusaugļi2 – augsts – vidēji augsta;
  • Āboli – vidēji augsts – vidēji augsta;
  • Aprikozes – vidējs – vidēja;
  • Dzērvenes3 – vidējs – vidēja;
  • Vīnogas1 – vidējs – vidēja;
  • Lācenes – vidējs – vidēja;
  • Skābie ķirši – vidējs – vidēja;
  • Plūmes3 – vidējs – vidēja;
  • Avenes – vidējs – vidēja;
  • Kazenes – vidēji zems – zema;
  • Mellenes – vidēji zems – zema;
  • Saldie ķirši – zems – zema;
  • Vīģes – zems – zema;
  • Vīnogas3 – zems – zema;
  • Melones – zems – zema;
  • Nektarīni – zems – zema;
  • Persiki – zems – zema;
  • Bumbieri – zems – zema;
  • Rabarberi – zems – augsta;
  • Zemenes – zems – zema.


1 – negatavas.
2 – pektīns citrusaugļos ir mizās, daivu starpsienās, baltajā mīkstumā.
3 – gatavas.

Kā panākt, lai ievārījums saželētu?


Viena no lietām, ko darīt – pievienot papildu skābumu. Vārīšanas laikā katlā augļiem vai ogām pievieno citronu sulu vai citronskābi. Uz kilogramu būs nepieciešama viena vesela citrona sula vai ½ tējkarote citronskābes, kas izšķīdināta nelielā ūdens daudzumā.

Ja augļiem vai ogām, ko izmanto ievārījumā ir zems pektīna saturs, tad izmanto ievārījuma cukuru, kura sastāvā ir pektīns, šķidro pektīnu vai pektīna pulveri. Visērtākais variants ir ievārījuma cukura izmantošana, bet, ja pieejams pektīna pulveris, to pielāgo cukura daudzumam. Pirms pievienošanas, pektīnu iemaisi cukurā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas "Ātrais kurss konservēšanā" (Apgāds "Zvaigzne ABC", 2014).

Ērkšķogu marmelāde ziemai

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu marmelāde ziemai, kas glabājas ļoti labi. Visgardākā sanāks no ogām, kas nav pilnībā gatavas.

Lasīt vairāk

Korinšu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ievārījums no nepelnīti aizmirstajām ogām – korintēm. Papildinās ievārījumu krājumus ziemai.

Lasīt vairāk

Lāceņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Tie, kuriem laimējies purvā salasīt gardās lācenes, var izvārīt burvīgu ievārījumu. Vienkāršā variantā šīs brīnišķīgās ogas vāra ar visiem kauliņiem, bet tie, kam kauliņi traucē, pirms ievārījuma vārīšanas, lācenes sablendē un caur sietiņu izkāš. Uzmanību! Tie, kas ogas kāš caur sietiņu, tās sver pēc izkāšanas, lai zinātu, cik daudz cukura ir nepieciešams.

Lasīt vairāk

Upeņu želeja

Foto: Shutterstock

Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.

Lasīt vairāk

Ķiršu ievārījums ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Recepte divi vienā – pagatavojot iegūsi gan gardu ķiršu ievārījumu, gan sīrupu dzērienu pagatavošanai vai pankūku apliešanai.

Lasīt vairāk

Zemeņu un persiku ievārījums

Foto: AFP/Scanpix

Zemenes ar persikiem sader kā cimds ar roku, tāpēc šo ogu pilnbriedā steidz pagatavot dažas burciņas ar vasaras garšu, ko noteikti novērtēsi vēlākos mēnešos.

Lasīt vairāk

Rabarberu un banānu džems

Foto: Shutterstock

Ziemas rezervju plaukta neparastais viesis – rabarberu džems ar banāniem. Saldie banāni parūpēsies par to, lai rabarberu skābums nenomāktu džema garšu.

Lasīt vairāk

Viegli saldais ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Šādu ābolu ievārījumu var izvārīt jebkurā brīdī, vārot nelielu daudzumu un noglabājot burciņu ledusskapī un, kad burciņa izēsta, vāra nākamo porciju.

Lasīt vairāk

Bērnības garša burciņā – aromātisks plūmju ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards plūmju ievārījums, kas pagatavots vien no četrām sastāvdaļām. Smērē to uz grauzdiņa, plānajām pankūkām vai izmanto starp biskvīta tortes kārtām. Lieliski garšos arī pamatēdienos ar vistas gaļu.

Lasīt vairāk

Kazeņu un bumbieru ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Gardais pīlādžu ievārījums bez rūgtuma

Foto: Shutterstock

Pīlādžu raža šogad padevusies visai branga - kociņi tā vien līkst no ogu smaguma, tādēļ lieti noderēs mūsu lasītājas Antras Kalnciemas iesūtītā aromātiskā pīlādžu ievārījuma recepte.

Lasīt vairāk

Ķirbju - apelsīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ievārījums ar kanēli

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ievārījums ar kanēli - gardums ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock

Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar plūmēm

Foto: Shutterstock

Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.

Lasīt vairāk

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Melleņu biezenis ar cukuru

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā mellenes sagatavot ziemai ar minimālu cukura daudzumu.

Lasīt vairāk

Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzamu

Foto: Privātais arhīvs

"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.

Lasīt vairāk

Cukura sīrupā karsētas meža zemenes

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā sagatavot uzglabāšanai ziemai aromātiskās meža zemenītes.

Lasīt vairāk

Persiku un lavandas ievārījums

Persiku sezona ir sākusies! Pagatavo šo neparasto, bet ļoti gardo ievārījumu un tavi ziemas svētdienu pankūku rīti iegūs pavisam citu, eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Melleņu - aveņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Melleņu - aveņu ievārījums ar kanēli pagatavojams 30 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Ābolu, dzērveņu un sīpolu zapte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Visai netipiska ābolu, sīpolu un dzērveņu zapte jeb ievārījums ar krietnu devu garšvielu un sarkanvīna etiķi. Iesaiņo to skaistās burciņās, pieliec šiltīti, apsien ar burvīgu lenti un pasniedz kā dāvanu svētkos tuviniekiem, draugiem vai darba kolēģiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!