kaltēti tomāti
Foto: Shutterstock
Ja šosezon tomātu raža padevusies pavisam dāsna, tad bez ierastajām konservēšanas metodēm tomātus arī izkaltēt. Šim darbiņam it nemaz nevajadzēs garas, karstas un ļoti saulainas dienas. Kaltētie tomāti tikpat gardi sanāks arī cepeškrāsnī – ar piesātinātu un bagātīgu garšu.

Pirms ķerties pie kaltēšanas, sagatavo visus nepieciešamos piederumus. Vajadzēs cepamo pannu, restes, sterilizētas burciņas, griežamo dēlīti un asu nazi. Pašiem tomātiem – sāli un olīveļļu apliešanai.

Vispirms rūpīgi atlasi tomātus – ņem svaigākos un stingrākos, tādus, kas nav bojāti. Apaļos tomātus ar asu nazi pārgriez šķērsām uz pusēm. Ja izmanto plūmju tomātus, tos pārgriez gareniski. Pēc tam tomātu pusīšu mīkstumā iegriez krustiņus un ar īkšķu palīdzību katru pusīti paplet vaļā. Tādā veidā tomāta mīkstumam piekļūs vairāk gaisa.

Kad tas padarīts, tomātu pusītes ar griezuma vietu uz augšu izkārto uz restītēm, kas uzliktas uz cepamās pannas. Tomātus viegli pārkaisi ar sāli un atstāj dažas minūtes ievilkties. Pēc tam tomātus apgriež otrādi – svarīgi, lai tie nesaskartos. Sāls nepieciešams, lai izdalītos šķidrums un tomāti labāk izkalstu, norādīts grāmatā "Īsais kurss konservēšanā".

Cepeškrāsni kaltēšanai uzkarsē 60-80°C karstu. Ievieto tajā tomātus un kaltē 8-12 stundas, regulāri pārbaudot, lai tomāti nepiedegtu. Izkaltušos tomātus pēc tam izņem no krāsns un atdzesē uz restītēm.

Pēc tam kaltētos tomātus saber sterilizētās burciņās un pārlej ar olīveļļu. Tomātus var papildināt ar garšaugiem, piemēram, baziliku un rozmarīnu. Eļļā glabātie tomāti nebūs tik sīksti un būs lieliski piemēroti salātiem un uzkodām. Pirms burku aizvākošanas, viegli pasit tās pret galdu, lai no eļļas izkļūtu gaisa burbulīši.

Cik ilgi drīkst glabāt? Kaltētos tomātus eļļā glabā ledusskapī 2 nedēļas. Kaltētos tomātus ilgākam laikam var sasaldēt – tos saber trauciņos un ievieto saldētavā. Pēc tam, kad nepieciešams izmantot, atlaidina un pārlej ar olīveļļu.

Kabaču daiviņas ar zilo sieru un kaltētiem tomātiem

Foto: DELFI

Sagriez kabačus vai cukīni gareniski apmēram pirksta izmēra daiviņās. Ja miziņa ir bieza, to nogriež. Liec visu lielā bļodā un sajauc ar sāli, pipariem, eļļu. Var piemest arī kādu bazilika vai timiāna šķipsniņu.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Foto: Publicitātes attēls

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Grauzdiņš ar saulē kaltētiem tomātiem un fetas siera drupatām

Foto: Shutterstock

Lieliski ziemas grauzdiņi ar garšīgajiem saulē kaltētajiem tomātiem, pikantajām fetas siera un olīvu drupatām. Burvīgs starteris nelielās viesībās.

Lasīt vairāk

'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Saulē kaltētu tomātu un mandeļu pastēte

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga veģetāra pastēte, kuru var smērēt uz maizītēm vienu pašu vai izmantot sviesta vietā, to papildinot ar siera vai gaļas šķēli. No dotajiem produktiem sanāks apmēram 500 ml.

Lasīt vairāk

Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi

Foto: Publicitātes foto

Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Pildīti cukīni ar malto gaļu, spinātiem un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Delfi Foto

Lieliska pusdienas vidus vai vakariņu uzkoda, viegla un aromātiska, kas neradīs smaguma sajūtu. Var izmantot gan cukini, gan jaunos kabačus. Pildījumam izmanto gatavās jēlās desiņas, no tām izlobot gardo gaļas maisījumu, vai sajauc pēc savas garšas un gaumes malto gaļu ar dažādām garšvielām.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām

Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt piknikā kopā ar grilēto gaļu, tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants piedāvā vienkāršu un vasarīgu salātu recepti, kas ir tikpat vienkārši pagatavojama kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Baudi kopā ar grilētu cāļa fileju!

Lasīt vairāk

Saulē kaltētu tomātu pesto

Foto: Shutterstock

Sarkanais pesto būs brīnišķīgi gards aizdars uzkodām, makaroniem, dārzeņiem - visam, kas ienāk prātā.

Lasīt vairāk

Pildītā maize itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tie, kas baudījuši itāļu cepto maizi, zinās, cik tā ir garda un uz mēles kūstoša. Arī šī maizes recepte nav peļama un tā ļoti labi garšos tāpat, vai arī pie vīna, siera plates, vīnogām un dažādām uzkodām. Protams, prasmīgākas saimnieces maizes mīklu pagatavos pašas, bet mēs izmantojām veikalos pieejamo gatavo maisījumu maizītei.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!