Pirmais solis – sālīšana
Neatkarīgi no tā, vai burciņās paredzēts likt siļķes, brētliņas vai kādas citas zivis, tās pirms tam ieteicams vismaz dažas stundas sālīt. Sālīšana ne tikai pagarinās gatavā marinējuma derīguma termiņu, bet atraisīs zivs garšu. Tāpēc svaigās zivis vai to filejas šķēlītes saliec lēzenā traukā un aplej ar sālījumu, kas pagatavots no ūdens un sāls. Apmēram uz vienu litru sāls būs nepieciešami 140 grami sāls. Sālījumā zivis noturi vismaz 2-3 stundas. Pēc tam šķidrumu nokāš, bet zivis – kārtīgi nosusina.
Otrais solis – marinādes gatavošana
Marinādi parasti gatavo no etiķa, cukura, sāls un citām garšvielām, piemēram, lauru lapām, pipargraudiem un kaltēta čili. Izteiksmīgākai garšai var izmantot arī ābolu vai baltvīna etiķi, bet parastā cukura vietā izmantot brūno. Marinādes sastāvdaļu proporcijas atkarīgas no receptes, bet tās var viegli pielāgot, izmantojot mazāk vai vairāk etiķa, cukura. Svarīgākais ir marinādi uzvārīt katliņā, līdz tā sāk burbuļot, tad pavārīt apmēram divas minūtes un noņemt no plīts. Nereti marinādi atdzesē, bet to var izmantot arī siltu.
Trešais solis – marinēšana
Sterilizētās burciņās saliec iepriekš iesālītās zivs gabaliņus. Pievieno arī garšvielas – lauru lapas, piparus, čili – un sīpola ripiņas. Tad pārlej burciņu saturu ar marinādi tā, lai paliek brīvi 2 centimetri no vāciņa. Burkas aizvāko un atdzesē. Etiķī marinētās zivis var glabāt tumšā un vēsā vietā aptuveni mēnesi.
Marinēta siļķe korejiešu gaumē
Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!
Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)
Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.
Vīna etiķī marinēta siļķe
Marinēta siļķe derēs gan aukstajam galdam gan ikdienā uz maizes.
Karstā marināde zivīm
Zivis ļoti veiksmīgi var marinēt aukstajā marinādē, bet, ja kādu iemeslu dēļ baidies ēst termiski neapstrādātu zivi, to var iemarinēt arī ar karstu šķidrumu. Piedāvājam divus variantus, kuriem produktu sastāvs ir nemainīgs, vien atšķiras pagatavošanas gaita.
Aukstā marināde zivīm
Auksto marinādi var izmantot gan jūras, gan saldūdens zivīm. Svarīgākais, kas jāievēro, lai zivis nesabojātos un tu nekaitētu savai veselībai, - ūdens un etiķa proporcijas!
Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm
Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm - klasiskas receptes improvizācija.
Reņģes sīpolu marinādē
Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.