marinēta siļķe
Foto: Shutterstock
Uz mirkli aizmirsīsim, ka konservēšanas sezonā svarīgākais ir ievārījumi un skābēti gurķi vai tomāti želejā. Arī zivis var itin viegli marinēt mājās – vajag tikai izvēlēties, kuru no visām liksi burciņās un apliesi ar marinādi. Kā mājās pagatavot marinādē konservētas zivis?

Pirmais solis – sālīšana


Neatkarīgi no tā, vai burciņās paredzēts likt siļķes, brētliņas vai kādas citas zivis, tās pirms tam ieteicams vismaz dažas stundas sālīt. Sālīšana ne tikai pagarinās gatavā marinējuma derīguma termiņu, bet atraisīs zivs garšu. Tāpēc svaigās zivis vai to filejas šķēlītes saliec lēzenā traukā un aplej ar sālījumu, kas pagatavots no ūdens un sāls. Apmēram uz vienu litru sāls būs nepieciešami 140 grami sāls. Sālījumā zivis noturi vismaz 2-3 stundas. Pēc tam šķidrumu nokāš, bet zivis – kārtīgi nosusina.

Otrais solis – marinādes gatavošana


Marinādi parasti gatavo no etiķa, cukura, sāls un citām garšvielām, piemēram, lauru lapām, pipargraudiem un kaltēta čili. Izteiksmīgākai garšai var izmantot arī ābolu vai baltvīna etiķi, bet parastā cukura vietā izmantot brūno. Marinādes sastāvdaļu proporcijas atkarīgas no receptes, bet tās var viegli pielāgot, izmantojot mazāk vai vairāk etiķa, cukura. Svarīgākais ir marinādi uzvārīt katliņā, līdz tā sāk burbuļot, tad pavārīt apmēram divas minūtes un noņemt no plīts. Nereti marinādi atdzesē, bet to var izmantot arī siltu.

Trešais solis – marinēšana


Sterilizētās burciņās saliec iepriekš iesālītās zivs gabaliņus. Pievieno arī garšvielas – lauru lapas, piparus, čili – un sīpola ripiņas. Tad pārlej burciņu saturu ar marinādi tā, lai paliek brīvi 2 centimetri no vāciņa. Burkas aizvāko un atdzesē. Etiķī marinētās zivis var glabāt tumšā un vēsā vietā aptuveni mēnesi.

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Marinēta siļķe korejiešu gaumē - 5
Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Lasīt vairāk

Siļķe marinādē (recepte ar etiķa esenci)

Foto: Shutterstock

Marinēta siļķe ir iecienīta uzkoda, neslēpsim, īpaši - pie mazā graķīša.

Lasīt vairāk

Vīna etiķī marinēta siļķe

kartupeļi siļķe
Foto: Shutterstock

Marinēta siļķe derēs gan aukstajam galdam gan ikdienā uz maizes.

Lasīt vairāk

Karstā marināde zivīm

Foto: Shutterstock

Zivis ļoti veiksmīgi var marinēt aukstajā marinādē, bet, ja kādu iemeslu dēļ baidies ēst termiski neapstrādātu zivi, to var iemarinēt arī ar karstu šķidrumu. Piedāvājam divus variantus, kuriem produktu sastāvs ir nemainīgs, vien atšķiras pagatavošanas gaita.

Lasīt vairāk

Aukstā marināde zivīm

Foto: Shutterstock

Auksto marinādi var izmantot gan jūras, gan saldūdens zivīm. Svarīgākais, kas jāievēro, lai zivis nesabojātos un tu nekaitētu savai veselībai, - ūdens un etiķa proporcijas!

Lasīt vairāk

Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm

Rudens resnās reņģes ar apelsīnu gredzeniem

Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm - klasiskas receptes improvizācija.

Lasīt vairāk

Reņģes sīpolu marinādē

marinētas zivis sardīnes reņģes
Foto: Shutterstock

Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!