konservēšana burkas augļi
Foto: Shutterstock
Mūsdienās, kad veselīgs dzīvesveids ir īpaši aktuāla tēma, cukuru daudzi uzskata par saldo indi, cenšoties izvairīties no tā lietošanas visos iespējamos veidos. Izrādās, cukura trūkums nav šķērslis konservēšanai, jo ir virkne ogu un augļu vai dārzeņu, kam vajag pavisam niecīgu cukura daudzumu vai var iztikt pat pavisam bez tā.

Ogas un augļus, kuros ir kāda konservējoša viela (skābeņskābe, benzoskābe) var uzglabāt, vienkārši pārlejot ar vārītu, atdzesētu ūdeni vai avota ūdeni, un pēc iespējas hermētiski aizvākojot. Šādi ziemas krājumiem var sagatavot, piemēram, zaļas ērkšķogas, rabarberus, brūklenes, dzērvenes, skābenes.

Kompotā, ko pārlej ogām un augļiem, kā konservantu var lietot benzoskābi, cukura sīrupa vietā izmantojot ūdens šķīdumu 0,1-0,5 procentu koncentrācijā, atkarībā no ogu skābuma. Taču jārēķinās, ka ar benzoskābes palīdzību konservēti produkti zaudē krāsu. Dabā benzoskābe ir sastopama dažos augos (piemēram, brūklenēs un dzērvenēs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!