marinēti redīsi
Foto: Shutterstock
Tā kā redīsu buntītes nu iespējams iegādāties pirmā svaiguma, tad laiks padomāt par to garšīgu izmantošanu. Ātru un jiftīgu salātu versiju var pagatavot vien dažās minūtēs, ja redīsus viegli iemarinē. Kā tad to īsti izdarīt?

Pirms marinēšanas gan jāveic priekšdarbi. Redīsus kārtīgi nomazgā, nogriež lapiņas un saknīti. Tad nosusina. Vienai burciņai vajadzēs vismaz trīs saujas redīsu, tāpēc lūkojies, lai tie būtu pietiekami. Pēc tam redīsus plāni jo plāni sašķēlē – šim darbiņam derēs gan ass un labs nazis, ja laika ir daudz, gan dārzeņu rīve, kas savu darbu paveiks pavisam ātri. Plānās šķēlītes pietiekami īsā laikā labi uzsūks marinādi un padarīs redīsus jo īpaši pikantus.

Kad redīsi sašķēlēti, tos saber sterilizētā burkā un pievieno arī kādu garšvielu vai garšaugu. Noderēs kā pipargraudi, tā sāls, jaunās upeņu vai jāņogu lapiņas, sinepju sēklas un citas piedevas. Ja redīsus gribas vēl pikantākus, var pievienot arī čili pārslas, ķiploka daiviņas, fenheļa sēklas un koriandru. Tāpat var pievienot arī svaigas dilles, rozmarīnu un citus garšaugus.

Paralēli pagatavo arī pašu marinādi. Ātrai iemarinēšanai gatavo auksto marinādi – traukā sajauc pusglāzi baltvīna vai ābolu etiķa (var izmantot arī parasto galda etiķi), pusglāzi ūdens, ēdamkaroti cukura un pusotru tējkaroti sāls, norāda "Better Homes & Gardens". Marinādi samaisa, līdz cukurs un sāls pavisam izšķīdis.

Gatavo marinādi lej pāri redīsiem, lai tie būtu nosegti. Burku aizvāko un liek ledusskapī uz dažām stundām vai nakti. Marinēšanas laikā redīsi saglabāsies kraukšķīgi un uzsūks garšas. Tomēr nevajadzētu tos turēt ledusskapī ilgāk par trim dienām, citādi tie sabojāsies.

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock

Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti redīsi

Foto: Shutterstock

Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!