un ogas ķirši zemenes mellenes vasara
Foto: Shutterstock
Paša gatavots ievārījums ir lielisks veids, kā iekonservēt saldāko vasaras daļu. Kaut zemeņu sezona jau aizvadīta, citas vasaras ogas – ķirši, upenes, avenes, jāņogas un ērkšķogas – vēl tikai gaida savu kārtu. Arī meža veltes – aromātiskās meža zemenes un pirmās mellenes – tā vien prasās tikt ieburkotas, lai ziemās spelgonī no pieliekamā krājumiem izceltā ievārījuma burciņa atgādinātu par vasaras priekiem, krāsām un garšām.

Bet, kad ogas salasītas un piemeklēta sirdij tīkama recepte, aizsiets priekšauts un atrasta lielā koka karote, rodas ne viens vien jautājums, kas tad īsti jāņem vērā, lai ar mīlestību gatavotais ievārījums izdotos tiešām gards un būtu arī ilgstoši uzglabājams.

Mums ir atbildes uz "karstākajiem" ievārījumu sezonas jautājumiem. Piemēram, vai tiešām ievārījuma maisīšanai vislabāk izmantot tieši koka karoti? Atbildi uz šo daudzus interesējošo jautājumu atradīsi te.

Vai ievārījumam paredzētās burkas vajag sterilizēt

Foto: Shutterstock


Ievārījumiem, kas tiek uzkarsēti līdz vārīšanās temperatūrai un kuru sastāvā ir daudz cukura, pietiks, ja burkas izmazgāsim ar mazgāšanas līdzekli, kārtīgi izskalosim ar karstu un aukstu ūdeni. Pēc šādas apstrādes burkas ir gatavas ievārījumu uzglabāšanai ziemas periodam.

Ievārījumu burkās ieteicams liet līdz augšai, lai samazinātu gaisa daudzumu brīvajā telpā zem vāciņa. Palikušais gaiss radīs labvēlīgāku vidi mikroorganismu vairošanās iespējām, tādējādi sagatavotais ievārījums ātrāk sabojāsies, žurnālam "Ievas Māja" stāsta Latvijas Valsts augļkopības institūta vadošā pētniece Dr. sc. ing. Dalija Segliņa.

Lai ievārījums nepelētu, pirms piepildītajām burciņām likt virsū vāciņus, virsmai var uzlikt cepamo papīru. Ievārījuma burciņas kārtīgi aizskrūvē un glabā vēsā, tumšā vietā. Ledusskapī glabā tikai tādas ievārījuma burciņas, kas ir bijušas atvērtas.


Lasi tālāk un uzzini, kādu cukuru izvēlēties ievārījumā vārīšanai, kā rīkoties, lai ogas neizšķīstu, kā pagatavot ievārījumu bez cukura pievienošanas un citus ievārījumu sezonā noderīgu informāciju.

Kādu cukuru izvēlēties ievārījuma vārīšanai

Foto: Shutterstock


Nav cukura, nav ievārījuma! Tāpēc, izvēloties saldinātāju ievārījuma vārīšanai, noteikti jāņem vērā arī tā kvalitāte. Ja ievārījumam izmanto parasto cukuru, tad labāk ņemt tīrāku un tādu, kas vārīšanas laikā mazāk puto. "Durbes Velšu" saimniece Evija Kopštāle atklāj, ka viņai pēc pieredzes vislabāk iepatikušies Polijā ražotie cukuri – viņa izvēlas 1 kg iepakojumus, nevis lielos papīra maisos safasētos, jo tie ir pārbaudīti.

Bet, lai parastais cukurs būtu jāizmanto mazāk, ievārījumu vārīšanai var ņemt arī speciālo ievārījuma cukuru, ar kuru ievārījums būs mazāk salds, bet sabiezēs 10 minūšu laikā. Tāpat palīgs virtuvē būs arī pektīns – ja izmanto parasto cukuru, tad ievārījumam pievieno nedaudz augļu pektīna un tas skaisti sabiezēs, panākot tādu pašu efektu, kā izmantojot ievārījuma cukuru.

Pektīns ir dabīga augļu un ogu sastāvdaļa, tāpēc to nav nepieciešams izmantot pilnīgi visu garšu ievārījumos. Augsts pektīna līmenis ir citrusaugļos, kazenēs, ābolos un dzērvenēs, tāpēc, ja vāri šos ievārījumus, tiem pietiks ar parasto cukuru. Tāpat, ja vāri ievārījumu no mīkstākām ogām, vari pievienot ievārījumam nedaudz svaigi spiestas citronu sulas – tas tad arī būs aizstājējs pektīnam.

Lasot tālāk atradīsi špikeri, kas palīdzēs noteikt pektīna un skābes saturu augļos un ogās, lai ievārījums saželētu.

Kas jāņem vērā, lai ievārījums būtu kārdinoši biezs


Foto: Shutterstock
Bieza un garda ievārījuma priekšnoteikums ir tādu augļu un ogu izvēle, kas vārīšanas laikā labi saželē. Tieši šī iemesla dēļ ir labi zināt, kādus augļus un ogas "sapārot" ievārījuma burciņā, lai nerastos pārsteigumi un ogas nepeldētu cukura sīrupā. Kuras ir visskābākās ogas, bet kura augļa ievārījumam vajadzēs cukuru ar pektīnu?

Ja augļiem vai ogām, ko izmanto ievārījumā ir zems pektīna saturs, tad izmanto ievārījuma cukuru, kura sastāvā ir pektīns, šķidro pektīnu vai pektīna pulveri. Visērtākais variants ir ievārījuma cukura izmantošana, bet, ja pieejams pektīna pulveris, to pielāgo cukura daudzumam. Pirms pievienošanas, pektīnu iemaisi cukurā.

Ogās un augļos esošais pektīns vārīšanas laikā reaģē ar cukuru un skābi, līdz ar to dabiskās vielas saīsina arī vārīšanas laiku, nesabojājot ievārījuma garšu pārvārīšanas rezultātā. Izsmeļošu informāciju par to, kāds ir pektīna saturs un skābuma pakāpe sameklējām grāmatā "Īsais kurss konservēšanā"(Apgāds "Zvaigzne ABC", 2014). Lūk, te, atrodams špikeris, kas palīdzēs zināt, vai nepieciešams parastais cukurs, ievārījuma cukurs ar pektīnu vai kāds papildu skābinātājs.

Lai ievārījums saželētu, vārīšanas laikā katlā augļiem vai ogām pievieno citronu sulu vai citronskābi. Uz kilogramu būs nepieciešama viena vesela citrona sula vai ½ tējkarote citronskābes, kas izšķīdināta nelielā ūdens daudzumā.

Kā izglābt pārsaldinātu ievārījumu

Foto: Shutterstock


Šādai mazai konservēšanas neveiksmei ir glābiņš. Vispirms jau, protams, ievārījumu vārot, vajadzētu to pagaršot, un uzreiz nebērt klāt visu daudzumu cukura. Taču, ja ir sanācis tā, kā ir, pirms katla ņemšanas nost no plīts, saldumu var nomākt ar nedaudz skābuma pievienošanu. Tāpēc, kamēr katls vēl karsts, ievārījumam pievieno šļuku svaigi spiestu citronu sulu vai augļu etiķi. Tas ne tikai mazinās pārāk saldo garšu, bet padarīs ievārījumu izteiksmīgāku.

Kā pagatavot auksto ievārījumu bez pārmērīga cukura daudzuma

Foto: Shutterstock


Aukstais ievārījums jeb saldēts biezenis ir ne vien ātri un ērti pagatavojams, bet arī atkausējot neatsulosies un nekļūs ūdeņains, ļaujot ogām un augļiem maksimāli saglabāt garšas īpašības un aromātu. Aukstais ievārījums būs viegli sadalāms porcijās, jo pievienotais cukurs neļaus biezenim sasalt blīvā ledus klucī, turklāt, izmantojot šo metodi, ogām jāpievieno uz pusi mazāk cukura nekā ierasts, gatavojot ievārījumu.

Šādi ziemas krājumiem var sagatavot visas ogas un augļus – zemenes, ābolus, plūmes, jāņogas, upenes, ērkšķogas, dzērvenes, brūklenes, lācenes, avenes u.c.

Ogas vai augļus nomazgā, nosusina papīra dvieļos. Ja nepieciešams, tad nomizo vai izņem kauliņus. Visu sablenderē viendabīgā masā ar rokas blenderi vai izmaļ caur gaļas mašīnu.

Gatavo masu nosver un pievieno uz pusi mazāk cukura. Piemēram, uz kilogramu masas būs nepieciešams puskilograms cukura. Ar koka karoti maisa, līdz cukurs izkusis. Aukstais ievārījums gatavs! Nu atliek to vien safasēt vairākkārt aiztaisāmos polietilēna maisiņos, aizvākojamos plastmasas trauciņos vai ledus saldēšanai paredzētajās formiņās.

Atkausēts ogu biezenis brīnišķīgi smaržos un garšos pēc vasaras, tādēļ aukstajos mēnešos varēsi to izmantot ne vien ziešanai uz pankūkām, smērēšanai ruletēs un uz kūkas biskvīta, bet arī aromātisku un gardu silto dzērienu pagatavošanai.

Kā rīkoties, lai ogas ievārījumā neizšķīstu

Foto: Shutterstock


Maigos augļus un ogas, piemēram, avenes, zemenes un ķiršus bez kauliņiem, ieteicams vārīt vienā piegājienā - sīrups tajos iesūcas bez problēmām. Lai vārīšanas laikā zemenes vai avenes neizšķīstu, tās dienu iepriekš pārber ar cukuru. No ogām iztek sula, kas izkausē cukuru. Cukura šķīdums iesūcas ogās, tāpēc, tās vāroties, vairs nesašķīdīs.

Labāk ievārījumus vārīt līdz 105 grādu temperatūrai, tad iepildīt burkās un pasterizēt 80 grādos 10-20 minūtes, atkarībā no burkas lieluma.

Lai zemeņu ievārījums nekļūtu tumšs, to nedrīkst vārīt pārāk augstās temperatūrās – to vajadzētu vārīt 75 līdz 80 grādu temperatūrā, un pēc tam likt burkās iekšā. Tā ievārījums būs ne tikai gards, bet arī skaists.

Ja vēlies, lai zemenes ievārījumā neizjuktu, vari izmēģināt šādu paņēmienu: tās jāvāra ar pārtraukumiem, pakāpeniski piesātinot ar cukuru. Sīrupu ar ogām lēni vāra 5-10 minūtes, tad dažas stundas ļauj tam stāvēt un tā atkārto vairākas reizes, kamēr ievārījums gatavs.

Kā pagatavot ievārījumu bez cukura pievienošanas

Ogas un augļus, kuros ir kāda konservējoša viela (skābeņskābe, benzoskābe) var uzglabāt, vienkārši pārlejot ar vārītu, atdzesētu ūdeni vai avota ūdeni, un pēc iespējas hermētiski aizvākojot. Šādi ziemas krājumiem var sagatavot, piemēram, zaļas ērkšķogas, rabarberus, brūklenes, dzērvenes, skābenes.

Bez cukura savārīts melleņu un brūkleņu biezenis nebojāsies. Nepievienot cukuru ievārījumam un džemam, vai pievienot mazāku tā daudzumu, var arī tad, ja citus augļus un ogas vāra kopā ar brūklenēm, dzērvenēm vai pīlādžiem. Šādu ievārījumu var uzglabāt pat istabas temperatūrā.

Kas jāņem vērā, lai ievārījums nesarūgtu vai nesacukurotos


Ja ievārījums ir pārāk šķidrs (nebūs pietiekami savārīts vai pievienots nepietiekams cukura daudzums), tas sāks rūgt. Otra galējība – ja ievārījums būs pārvārīts vai tam būs pielikts par daudz cukura, tas sacukurosies. Visbiežāk sacukurojas ievārījums no augļiem un ogām, kam ir maz skābes. Tādiem augļiem vārīšanas laikā ieteicams pielikt citronskābi (1-2 gramus uz 1 litru sīrupa). Pārbaudīts līdzeklis ir arī pasterizācija. Pasterizēts ievārījums, kas iepriekš karsēts līdz 105 grādu temperatūrai, nesarūgs un nesacukurosies.

Ja iedvesmojies pagatavot kādu gardu ievārījumu, kas ziemā palīdzēs atsaukt atmiņā vasaras priekus, piedāvājam līdztekus klasiskām receptēm izmēģināt arī neierastākas garšu kombinācijas,piedāvājam interesantas idejas.

Ķiršu un citronu ievārījums ar piparmētrām

Foto: Shutterstock
Ķiršu ievārījums ar spirdzinošu piparmētru aromātu un vieglu, citronīgu skābumiņu. Ziemā, ziežot gardo zapti uz maizes vai pildot pankūkās, gaisā uzvirmos īsta saulainās vasaras aromātu buķete.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ķiršu ievārījums ar kanēli

Foto: Shutterstock

Siltas pankūkas, baltmaize vai vienkārši karote garda ievārījuma ļaus lūpu kaktiņiem pacelties smaidā. Ne mazums svētdienu rīti ir kļuvuši baudāmāki tikai tāpēc, ka ledusskapī glabājas kripatiņa vasaras – gards ķiršu ievārījums. Recepti iesaka "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Kazeņu un citrusu ievārījums

Foto: Shutterstock

Īpašam našķim savārīts kazeņu - citrusu ievārījums.

Lasīt vairāk

Zemeņu un jāņogu džems

Foto: Shutterstock

Zemeņu un jāņogu sezonā šī ievārījuma gatavošana ir pašā laikā! Skābā un saldā balanss lieliski derēs dažādu saldo ēdienu gatavošanā.

Lasīt vairāk

Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.

Lasīt vairāk

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili

Foto: Shutterstock

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Plūmju ievārījums ar portvīnu

Foto: Shutterstock

Tumšo plūmju ievārījums ar drusciņu portvīna izteiksmīgākai garšai. Noderēs kā brokastu maizītēm, tā tortēm.

Lasīt vairāk

Kazeņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Kazeņu ievārījums no pavisam nedaudzām sastāvdaļām. Gardums noderēs kā putrām un pankūkām, tā pildījumam tortēs.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu marmelāde ziemai

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu marmelāde ziemai, kas glabājas ļoti labi. Visgardākā sanāks no ogām, kas nav pilnībā gatavas.

Lasīt vairāk

Korinšu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ievārījums no nepelnīti aizmirstajām ogām – korintēm. Papildinās ievārījumu krājumus ziemai.

Lasīt vairāk

Lāceņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Tie, kuriem laimējies purvā salasīt gardās lācenes, var izvārīt burvīgu ievārījumu. Vienkāršā variantā šīs brīnišķīgās ogas vāra ar visiem kauliņiem, bet tie, kam kauliņi traucē, pirms ievārījuma vārīšanas, lācenes sablendē un caur sietiņu izkāš. Uzmanību! Tie, kas ogas kāš caur sietiņu, tās sver pēc izkāšanas, lai zinātu, cik daudz cukura ir nepieciešams.

Lasīt vairāk

Zemeņu un persiku ievārījums

Foto: AFP/Scanpix

Zemenes ar persikiem sader kā cimds ar roku, tāpēc šo ogu pilnbriedā steidz pagatavot dažas burciņas ar vasaras garšu, ko noteikti novērtēsi vēlākos mēnešos.

Lasīt vairāk

Kazeņu un bumbieru ievārījums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Iekonservēta vasara burciņā – gards ievārījums no kazenēm un bumbieriem. Ievārījums būs vienmērīgas konsistences un patīkami sabiezēs, pateicoties ievārījuma cukuram, kurā ir pektīns. To pēc pagatavošanas var likt ne tikai uz pankūkām un brokastu grauzdiņiem, bet arī smērēt uz kūkām un gatavot mērces pie putna vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Cukura sīrupā karsētas meža zemenes

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā sagatavot uzglabāšanai ziemai aromātiskās meža zemenītes.

Lasīt vairāk

Persiku un lavandas ievārījums

Persiku sezona ir sākusies! Pagatavo šo neparasto, bet ļoti gardo ievārījumu un tavi ziemas svētdienu pankūku rīti iegūs pavisam citu, eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Melleņu - aveņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Melleņu - aveņu ievārījums ar kanēli pagatavojams 30 minūtēs.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Melleņu, banānu un aveņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Melleņu, banānu un aveņu ievārījums - jauna garša jūsu ievārījumu skapītī. Avenes var aizvietot arī ar zemenēm.

Lasīt vairāk

Upeņu - čerešņas džems

Foto: Shutterstock

Neticami garšīgais upeņu - čerešņas džems.

Lasīt vairāk

Jāņogu ievārījums

Foto: Shutterstock

Sarkano jāņogu ievārījums ar rozīnēm.

Lasīt vairāk

Aveņu - upeņu ievārījums

Foto: Shutterstock

Aveņu - upeņu ievārījums - tik garšīgs, ka ziemu var nesagaidīt.

Lasīt vairāk

Aprikožu pusīšu ievārījums

Foto: Shutterstock

Aprikožu pusīšu ievārījums būs lieliska piedeva, ko lietot ar krekeriem, pankūkām un baltmaizes.

Lasīt vairāk

Rožu lapiņu ievārījums

Foto: Shutterstock
Rožu lapiņu ievārījums - ziemas krājumu plaukta īpašais viesis.

Lasīt vairāk

Zemeņu ievārījums franču gaumē

Foto: Shutterstock
Zemeņu ievārījums franču gaumē - eksotisks našķis burciņā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!