Gaidot iedvesmu, kas nepieciešama, lai izmantotu ķirbi viltoto ananasu, aromātiska ķirbju-apelsīnu ievārījuma, pikanta čatnija vai skaisti oranža liķiera pagatavošanai, vari dārza karali kādu laiku apbrīnot, uzglabājot mājās.
Būtu gan jāņem vērā, ka daudzu iecienītā skapjaugša nebūs šim nolūkam īsti piemērotākā vieta, jo tur gaiss ir siltāks. Vislabāk ķirbim atrast vietiņu uz vēsas grīdas. Uzglabājot ķirbjus, svarīgs ir arī to pareizs novietojums. Pieredzējuši dārzkopji iesaka ķirbi novietot tieši tā, kā tas audzis, balstot uz tās pašas vietas, kas bijusi vērsta pret zemi dobē. Noteikti nevajag ķirbi glabāt apgrieztu otrādi, tāpat nevajadzētu to bieži pārvietot. Ievērojot šīs pāris nianses, ķirbjus varēsi uzglabāt līdz pat pavasarim.
Ķirbju mango čatnijs ar rozā pipariem un baziliku
Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. "Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ pareiza tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, iesakot no ķirbja pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.
Ķirbju - apelsīnu ievārījums
Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.
'Ananasveidīgie' ķirbji
'Ananasveidīgie' ķirbji un cidonijas pārvērš ierasto ķirbju garšu līdz nepazīšanai!
Marinēti ķirbji
Ziemas krājumu papildināšanai – marinēti ķirbji.
Mājās gatavots ķirbju liķieris
Šis neticami aromātiskais dzēriens sasildīs vēsajos rudens un ziemas vakaros. To var pievienot kafijai vai dažādām kūkām, kā arī izmantot gardu desertu receptēs.
Marinēts ķirbis ar kanēli
Marinēts ķirbis ar kanēli - ēšanai uzreiz un glabāšanai ziemai.
Ķirbju - ingvera un riekstu ievārījums
Neparastais ķirbju - ingvera un riekstu ievārījums, kas noteikti jāizmēģina.
Marinēti ķirbji ar citronskābi
Marinēti ķirbji ar citronskābi - gardām ziemas uzkodām.
Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem
Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem ziemas rezervju papildināšanai.
Ķirbju - burkānu ievārījums ar citroniem
Eksotiskais ķirbju - burkānu ievārījums ar citroniem.