Foto: Shutterstock
Kad līdz jaunajai pašmāju ogu un augļu ražai vēl jāgaida daudzi mēneši, bet zaptes burciņu krājumi garajos ziemas mēnešos draudīgi sarukuši, pavasaris ir īstais brīdis izmantot sezonas augļu piedāvājumu, lai papildinātu sava pieliekamā krājumus vai sarūpētu džema, čatnija vai marmelādes burciņu kādam mīļam cilvēkam.

Aizmirstībā ir nogrimuši tie laiki, kad mūsu platuma grādos augļus varēja baudīt tikai un vienīgi vasarā. Nu jau arī gada aukstajos mēnešos ir pietiekami daudz no tālām zemēm atvestu gardumu, kurus gan ēdam svaigus, lai uzņemtu vitamīnu devu un cīnītos ar vīrusiem, gan varam izmantot arī radošākos veidos, piemēram, pagatavojot pāris burciņas aromātiska ievārījuma, kas gan izmaksās daudz lētāk, kā veikalā nopērkamie, gan arī varēsi pēc patikas izpausties ar dažādām piedevām.

Šobrīd turpinās citrusaugļu sezona, tāpēc tieši šobrīd ir īstais laiks tos izmantot ievārījumu gatavošanai. Ja izmantosi lielveikalā pirktus apelsīnus, citronus, mandarīnus (te atradīsi recepti, kurai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas) vai greipfrūtus, tad pirms gatavošanas augļus vispirms liec bļodā, pārlej ar verdošu ūdeni un kādu brīdi paturi. Tad ar stingru birstīti noberz no tiem vaska kārtiņu un pārējos "labumus", ar ko citrusi varētu būt bijuši "bagātināti".


Garda zaptīte, ko leksēt kombinācijā ar brokastu pankūkām, izdosies arī no pašmāju āboliem un bumbieriem, kas, pareizi uzglabāti, joprojām nav zaudējuši aromātu un sulīgumu. Un, pat ja kāds auglis ir nedaudz apvītis, to nomizotu var sagriezt gabaliņos un izmantot zaptē.

Starp citu, zapte var būt ne vien salda, bet arī sāļa. Piemēram, daudzu gardēžu iecienītā sīpolu marmelāde (recepte – te), ko var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēs jebkuru iepriekš ēsto – gan cenas, gan garšas ziņā, tāpēc recepti šim pavisam vienkārši pagatavojamam gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšos uz maizītēm kombinācijā ar kazas sieru, to var izmantot arī kā piedevu gaļai, ziest starp burgera kārtām un radoši izmantot arī zupas, sautējuma vai sacepuma garšas uzlabošanai.

Asāku garšu cienītājiem iesakām pagatavot ugunīgo čili ievārījumu (recepti meklē šeit), kas būs neaizstājams, pasniedzot grilētas vai ceptas garneles, kā arī tā lieliski saderēsies ar pelmeņiem, fritētiem vistas vai zivs gabaliņiem un citām eļļā ceptām uzkodām Āzijas gaumē. Ievārījumam ir arī skaista, ugunīga krāsa, tādēļ nelielas burciņas ar šādu ievārījumu var izmantot kā jauku dāvaniņu.

Lai labi garšo!

Apelsīnu marmelāde

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldeni skāba apelsīnu marmelāde, kas noderēs kūku pildījumiem, maizītēm vai ziešanai uz pankūkām. Lai marmelāde veiksmīgāk saželētu, gatavošanai izvēlies skābus apelsīnus.

Lasīt vairāk

Citronu, medus un ingvera marmelāde

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda citronu marmelāde, kas būs īpaši piemērota kādai maizītei vai cepumam pie tējas. Turklāt svētdienas pankūkas būs vēl gardākas, ja pildījumā ieklāsi marmelādi.

Lasīt vairāk

Greipfrūtu un granātābolu marmelāde

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska greipfrūtu un granātābolu sulas marmelāde. Derēs kā ziešanai uz grauzdiņiem un pankūkām, tā pasniegšanai siera platēs.

Lasīt vairāk

Sarkano sīpolu marmelāde

Foto: Shutterstock

Sīpolu marmelādi var iegādāties veikalā, tomēr pašu gatavota pilnībā izkonkurēja jebkuru iepriekš ēsto, par to pārliecinājās ''Tasty'', tāpēc recepti šim gardumam neturam zem pūra. Sīpolu marmelāde lieliski garšo uz kanapē maizītēm, burgeros, kā piedeva gaļai, sāļajos pīrāgos un jebkur, kur vien varētu piestāvēt saldenā piedeva.

Lasīt vairāk

Hurmas ievārījums ar vaniļu

Foto: iStock

Klāt īstais brīdis, kad vārīt hurmas ievārījumu, lai "oranžo brīnumu" varētu baudīt līdz pat pavasarim, kad hurmas sezona jau sen būs noslēgusies!

Lasīt vairāk

Apelsīnu un apelsīnu miziņu marmelāde

Foto: Shutterstock

Apelsīnu - apelsīnu miziņu marmelāde ziemas sezonas gardumiem.

Lasīt vairāk

Ābolu marmelāde

Foto: Shutterstock

Ābolu marmelāde ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Saldais čili džems

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet citādāka – asā zapte – ar čili un papriku, kuru ziest virsū picas pamatnei, sāļajai plātsmaizei, gaļas ēdieniem. Īpašu garšas noti džemam piešķirs baltvīna etiķis, bet to sabiezinās ievārījuma cukurs.

Lasīt vairāk

Mango un ananasu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Vienkāršais mandarīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili

Foto: Shutterstock

Bumbieru ievārījums ar safrānu un čili ļoti labi garšo kopā ar sieru vai grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!