Latvieši un sēnes sader gluži kā spāņi un flamenko – šīs meža veltes ir kaislīga un neatņemama daļa no dzīves. Īpaši jau ziemas laikā, kad sākam vilkt ārā rudens sezonas savāktās un iemarinētās veltes un lūkojam, kur mēs varētu pielietot mūsu krājumus. Šajā reizē gan izmantosim šampinjonus, tomēr droši var likt lietā arī meža sēnes!
Un tad pāri tam visam nāk mūsu ziemas sezonas iecienītākais ēdiens – viss, kas saistās ar mīklu. Lai tie būtu cepumi, maizes, pīrādziņi, smalkmaizītes... Visu, ko vari iztēloties, to noteikti arī vari pagatavot – galvenais, cik tālu esi gatavs iet, lai eksperimentētu ar to, ko vēl neesi iepazinis!
Jo beigu beigās, ja sēnes un latvieši iet kopā kā spāņi un flamenko, tad latvieši un pīrādziņi ir nešķirami sabiedrotie, gluži tāpat kā somi un sauna. Īpaši jau momentos, kad visa ģimene apvienojas, lai kopīgi rullētu mīklu un sagatavotu pildījumu.
Pīrāgu tradīcija jau gadsimtiem ir bijusi Eiropas virtuves stūrakmens, sākot no franču kruasāniem līdz dāņu smalkmaizītēm, vācu šokolādes kūkām un dažāda veida pildītajiem pīrāgiem, kas uzjundījuši ne vienu vien patīkamu atmiņu jebkuram, kurš reiz tos ir baudījis.
Arī šajā gadījumā – sēnes un kārtainā mīkla apvienojusies ar rīvēto sieru, lai piedāvātu jaunu izpildījumu mūsu sen iecienītajām garšu kombinācijām. Šīs mazās laiviņas (vai sēņu un siera cepumi) spēj glabāt vislielākās atmiņas – par ziemas tikšanās reizēm ar draugiem, smiekliem, kas piepilda telpu, un siltumu, ko sniedz tikko cepts gardums. Plus, ja paliek pāri sagatavotā masa, tad noteikti varam izveidot vēl ko citu, piemēram, pildītas mini paprikas!
Pie darba!
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Šampinjonus sagriež smalki, tāpat arī sīpolus, ķiplokus un arī pētersīli.
Pannā uz vidējas uguns liek pusi sviesta un apcep šampinjonus, ļaujot tiem atūdeņoties. Lieko ūdeni izlej (vai arī uz mazas ūdens cep, līdz ūdens izgaro) un turpina cept, kamēr šampinjoni ir mīksti un brūni. Atliek tos malā.
Liek uz pannas atlikušo sviestu un cep smalki sakapātos sīpolus. Pieber ēdamkaroti cukura un cep 10-15 minūtes, līdz tie karamelizējas.
Pieber timiānu, sāli, piparus, kaltētus pētersīļus, ķiploku un balzamiko (vai sarkanvīna) etiķi.
Pievieno saceptās sēnes kopā ar svaigi sakapātajiem pētersīļiem un gatavo 8-10 minūtes uz mazas uguns.
Izrullē kārtainās mīklas plāksnes (apmēram, lai tās būtu puscentimetru biezas) un izspiež nelielus aplīšus (vai nu ar krūzi vai formiņu), kārto uz cepampapīra. Mīklas aplīšiem maliņas var uzlocīt uz augšu veidojot tādus kā mazus "šķīvīšus".
Apsmērē kārtainās mīklas riņķus ar sakultu olu.
Liek katram pa virsu sagatavoto šampinjonu un sīpolu masu – tējkarote (vai ar pusi) uz katra riņķīša.
Uzberam nedaudz rīvēta siera.
Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos 12-15 minūtes, līdz kārtainā mīkla ir uzpūtusies un ir zeltainas maliņas.