Norvēģu rīsu pudiņš soli pa solim
Foto: DELFI

Iedomājieties siltumu, kas rodas, kad ģimene sanāk ap galdu, daloties stāstos, kamēr aiz loga klusi krīt sniegs, un jūs visi jau tuvojaties izcilajam deviņu ēdienu svētku mielasta noslēgumam! Cerams, ka vēderā vēl ir vieta desertam! Šogad kas jauns – radi galdā ceļ lielu trauku, kur pamani ieapaļus rīsus iesijātus sakultā putukrējumā. Turpat blakus trauks ar ogu ievārījumu. Kas tas īsti ir? Tu pamēģini pirmo karoti un rīsi pilnībā izkūst tavā mutē, ar vaniļas un kanēļa noti, pilnībā uzburot vēlreiz to Ziemassvētku sajūtu.

"Riskrem", kā norvēģi dēvējuši rīsu pudiņu, tika uzskatīts par augstas klases mielastu, jo bija laiks, kad rīsi bija tikai pieejami tikai bagātajiem un dižciltīgajiem. Pagāja krietns laiks, līdz rīsi kļuva pieejamāki visiem un ap 19. gadsimtu arī "riskrem" kļuva zināmāks. Krēms kļuva īpašs ne tikai pašiem norvēģiem – šo ēdienu iecienījuši arī norvēģu folkloras tēli "nisser" – mazi rūķīši, kas mitinājās zemnieku klētīs un par tām rūpējās. Tradicionāli zemnieki atstāja bļodu ar rīsu pudiņu savā kūtī, lai iepriecinātu gādīgos rūķus un mudinātu viņus arī nākamajā gadā rūpēties par saimniecību.

Papildus šai tradīcijai rīsu pudiņa ēšana norvēģiem ir arī kā savdabīga "izloze", nākotnes zīlēšana. Saimnieces gatavajam pudiņam pievieno vienu mandeli – kurš ēdājs to atradīs savā šķīvī vai karotē, tas būs vakara veiksminieks. Tiesa gan, par mandeles atrašanu nedrīkst priecāties skaļi, kamēr viss katls nav izēsts. Ja saime tā zīlēja, kurš nākamgad apprecēsies, tad mūslaikos laimīgais uzvarētājs saņem balvu – marcipāna cūciņu! Kādēļ tieši cūciņu, nezinu, iespējams, tādēļ, ka cūkas Norvēģijā senāk bija (un joprojām vēl ir) iecienīts Ziemassvētku ēdiens.

Lai pagatavotu rīsu pudiņu jeb krēmu, vispirms jāsāk ar vienkāršāko – rīsu putro, ko pēc tam iecilā gaisīgā putukrējuma mākonī.

Pie darba!

Foto: DELFI
1Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
200 gArborio tipa rīsi1 lpiens vaniļas pāksts vai vaniļas pasta300 mlsaldais krējums pēc garšasvaniļas ekstrakts2 TKcukurs250 gsaldētas ogas100 gcukurs citrona sula, kukurūzas ciete

Pagatavošana

1

Vispirms nelielā katliņā nedaudz uzsilda pienu, kurā iegremdēta atgriezta vaniļas pāksts (vai pasta).

2

Rīsus ber lielāka izmēra katlā. Pievieno 250 ml siltā piena un vāra uz mazas uguns, apmaisot, lai rīsi nepiedegtu.

3

Līdzko rīsi absorbējuši pienu, pievieno nākamos 250 ml. Turpina karsēt un maisīt.

4

Visu atkārto, līdz viss piens pievienots rīsiem. Krēmīga un bieza putra gatava!

5

Gatavajai putrai ļauj atdzist (vai arī var mieloties jau tagad, pārkaisot ar kanēli, cukuru un mazu sviesta piciņu).

6

Saldajam krējumam pievieno cukuru un vaniļas ekstraktu un sakuļ putukrējumā.

7

Putukrējumā iemaisa atdzesēto rīsu putru, kā arī pievieno vienu mandeli.

8

Pirms pasniegšanas atdzesē ledusskapī.

9

Gatavo ogu mērci: saldētās ogas vāra ūdenī līdz brīdim, kad tās sāk šķīst. Šajā mirklī tās sablendē, pievienojot pēc garšas cukuru.

10

Vārīšanas beigās pievieno tējkaroti kukurūzas cietes (tādējādi mērce kļūs biezāka), var pievienot arī nedaudz citronu sulas skābumam.

11

Putru liek trauciņos un pasniedz. Ja vēlas, var pārkaisīt ar drupinātām mandelēm (bet spēles noteikumus tas neietekmēs!)

Lai labi garšo un paveicas atrast kāroto mandeli!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!