Sāļā kūka ar kūpinātu vistu un parmezāna biskvītu
Foto: TAPT, Mareks Blūzmanis

Lieliskā konditore, TV personība un kafejnīcas "Lapsas māja" saimniece un arī jaunās pavārgrāmatas '’101 Lapsas kūka’’ autore Liene Zemīte iedvesmo "Delfi" lasītājus baudīt ne tikai gaidāmos svētkus gada izskaņā, bet arī to gaidīšanas laiku – adventi. Noķert tos mazos brīžus, kas rada svētku sajūtu – tie ir skaisti mirkļi!

Izmēģini sāļās kūkas recepti, ko Liene izkopusi līdz pilnībai.

Kūpinātas vistas kūka ar parmezāna biskvītu

120Minūtes
22Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
Biskvītam300 gkviešu milti4 TKcepamais pulveris4 gab.olas100 golīveļļa30 gsvaigs baziliks200 gparmezāna siers200 gmaskarpones siers Krēmam:300 gkūpināta vista400 gkrēmsiers150 gsaldais krējums pēc garšassāls, pipari1 TKkūpinātas paprikas pulveris50 gžāvētas dzērvenes50 gmārrutki50 gsaulē kaltēti tomāti Dekorēšanai:50 gparmezāna siers1 šķipsnačili stīgas1 saujadzērvenes1 saujadīgsti

Pagatavošana

1

Gatavo biskvītu. Sakuļ olas, pievieno eļļu, iesijā miltus, cepamo pulveri, iemaisa maskarpones sieru, sarīvētu parmezāna sieru, sakapātu svaigu baziliku. Samaisa, liek sagatavotā garenā formā un cep 180 °C temperatūrā 15‒20 minūtes, līdz ir zeltaini brūna virsma. Atdzesē un pārgriež horizontāli uz pusēm.

2

Gatavo krēmu. Sablendē krēmsieru, saldo krējumu, garšvielas, mārrutkus. Sadala krēmu divās daļās. Vienai daļai pievieno sakapātu vistu, sasmalcinātus saulē kaltētos tomātus, dzērvenes un samaisa. Otru krēma daļu bez vistas atstāj kūkas virskārtai.

3

Veido kūkas kārtas. Uz biskvīta bagātīgi uzklāj vistas krēmu, izlīdzina, liek otru biskvīta kārtu, uzklāj otru krēma daļu, kam netika pievienota vista, dekorē ar dzērvenēm, parmezāna sieru, čili stīgām un dīgstiem.

Lai priecīgi un silti svētki!

Foto: Ieva Romaško

Kā izbaudīt adventes laiku – konditores Lienes Zemītes ieteikumi

Protams, ka svētku laiks ir saspringts, un arī Lienei Zemītei tas ir piepildīts, gatavojot gardas dāvanas kafejnīcai, rīkojot meistarklases, iepriecinot cilvēkus ar kūkām un rūpējoties par ģimenes dzīvi, kā jebkurš no mums. Taču tam visam pa vidu Liene tomēr iesaka atrast brīdi, lai laicīgi sarūpētu dāvanas, lai sagatavotu visu nepieciešamo svētkiem un, galu galā, arī izbaudītu pašu adventes laiku.

Liene stāsta, ka adventes laiks katru gadu viņas mājās ir īpaši gaidīts, jo tas saistās ar svētku sajūtu un ziemas sākšanos. Šajā laikā mājās vienmēr deg sveces, kuras kamīns un neviļus griboties vienkārši vairāk būt mājās. Par to arī ir šis adventes laiks – kopā būšanu un māju sajūtu ar savējiem. Svētdienas ir tās dienas, kad Liene vienmēr pagatavo ko īpašu, jo katra advente ir svētki. Neiztrūkstoša adventes laika sastāvdaļa, protams, ir vainags, un katru gadu Liene tam izvēlas kādu īpašu toni. Šogad tas ir tumši zaļš ar violetiem toņiem, pieskaņojoties viņas tikko izdotās grāmatas vākam. Turpināt lasīt...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!