Foto: F64
Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.
360Minūtes
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 kgbiezpiens5 lpiens2 gab.olas65 gsviests skābs krējums sāls ķimenes

Pagatavošana

1

Pienu karsē, pa reizei apmaisot, līdz temperatūra sasniedz 90-95*C. Pievieno samaltu biezpienu. Ja biezpiens ir salds, to samaisa ar puslitru rūgušpiena, lai labāk atdalītos sūkalas.

2

Karsēšanu turpina 10-15 minūtes 85-90*C temperatūrā. Kad atdalās dzidras sūkalas, karsēšanu pārtrauc, ļauj biezpienam nogulsnēties, sūkalas nolej.

3

Biezpienu liek ūdenī samitrinātā linu drānā un, turot aiz drānas stūriem, vēl no vienas puses uz otru, lai ātrāk atdalītos vēl palikušās sūkalas un tās pārāk neatdzistu. Biezpienu liek bļodā, pa daļām pievieno skābo krējumu, kas sajaukts ar olām, sāli un ķimenēm, un ar koka karoti samaisa. Tad liek katliņā izkausētā sviestā, maisot karsē uz segtas liesmas 10-15 minūtes, līdz masa gluda un spīdīga, temperatūra 75-80*C.

4

Ja masu karsē zemākā temperatūrā un īsāku laiku, tad siers būs irdenāks, mīkstāks, ja augstāka temperatūra un īsāku laiku – cietāks un sīkstāks. Siera masu liek ūdenī samitrinātā lina drānā, tās malas saņem kopā, sasien, izlīdzina krokas un novieto vēsumā zem sloga.

5

Kad siers atdzisis, to no drānas izņem, liek lēzenā traukā un sagriež šķēlēs.

6

Ja vēlas, sieru pārziež ar sviestu, liek karstā cepeškrāsnī un apcep dzeltenīgi brūnu.

Iesūtīja: pupsiks=)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!