Sastāvdaļas
Pagatavošana
Baklažānus, kartupeļus nomizo un sagriež plānās ripiņās, apsāla un atstāj sietā, notecinot lieko ūdeni.
Malto gaļu apcep ar sīpolu olīveļļā un pārlej ar vīnu.
Pievieno nomizotus, smalki sagrieztus tomātus, sāli, piparus un sautē, līdz pilnīgi iztvaiko šķidrums.
Pannā sakarsē augu eļļu un apcep baklažānus un kartupeļus. Jāapcep katrs aplītis atsevišķi (ideāli to darīt uz divām pannām, lai ātrāk).
Uz vienu dārzeņu porciju, kuru izliek uz pannas - izlieto 1 ĒK eļļas.
Viegli apsmērē cepamo formu ar olīveļļu.
Pirmajā kārtā liek lielāko daļu baklažānu ripinu, "zvīņveidīgi", pilnībā pārklājot trauka dibenu. Pārkaisa rīvēto sieru.
Nākamajā kārtā liek visu malto gaļu līdzenā slānī. Tad izliek kartupeļus - tāpat kā baklažānus. Virs kartupeļiem kārto atlikušos baklažānus. Pārkaisa sieru.
Pēdējā kārtā lej iepriekš pagatavotu bešamel mērci un vēlreiz pārkaisa sieru, kas cepoties veidos kraukšķīgu kārtiņu.
Liek cepeškrāsnī un cep 50 minūtes 180*C.
Bešamela mērce 50 g sviests; 50 g milti; 700 ml piens; maltie pipari; 125 g rīvēta siera, pētersīļi, naža gals muskatrieksta (es pati pēdējos trīs parasti nelieku).
Katliņā izkausē sviestu, pieber miltus, ļauj apbrūnēt, lēnām lej klāt nelielu daļu uzsildītu pienu un intensīvi maisa.
Kad masa krēmveidīga, viendabīga pielej klāt atlikušo pienu. Ļauj visam sakarst, pieber sieru, pētersīļus un maisa kamēr mērce sabiezē, tomēr ir pietiekami šķidra, lai varētu liet ar kausiņu.
Iesūtīja: