Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vārītus kartupeļus samīca biezputrā un atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Ja kartupeļi būs par karstu, vēlāk olas sarausies kunkuļos.
Kamēr kartupeļu masa dziest, gatavo pildījumu pīrādziņiem. Sagriež sīpolus smalki smalki.
Apcep sīpolus eļļā. Lai nejustu sīpolu garšu un specifisko smaržu, galvenais – par daudz nesacept.
Tiklīdz sīpola gabaliņi kļuvuši caurspīdīgi, ir gana karsēts!
Sīpoliem pievieno sēnes, necep ilgi 2-3 minūtes. Pēc garšas pieber nedaudz sāli. Neko citu, jo pašas sēnes jau ir aromātiskas. Vēl var pievienot vārītas olas, jo tās pastiprina garšu un sēnes satur vairāk kopā.
Padoms: pīrādziņu pildījumam var izmantot gan atkausētas saldētās sēnes, gan nomērcētas sālītās, gan šampinjonus.
Kamēr sēnes dziest, no samīcītajiem kartupeļiem gatavo mīklu.
Pievieno 2 olas. Maisa, kamēr izveidojas viendabīga masa. Vēl pievieno kviešu miltus – 4 ĒK. Ar mazu kaudzīti. Principā pietiek ar 3, taču drošības labad lai iet vēl viena! Par daudz miltu arī nav labi, jo pīrādziņi sanāks cieti. Bet tiem ir jābūt maigiem. Jākūst mutē!
Lai mīkla neliptu pie rokām, uz galda vai dēlīša izsijā miltus, mīklu savirpina garenā "desiņā", ar asu nazi sadala gabaliņos un taisa plācenīšus, pa vidu liekot pildījumam sēnes. Malas aizlipina kopā un pīrādziņš gatavs.
Cep uz pannas sakarsētā eļļā no apām pusēm, kamēr pīrādziņi iekrāsojas viegli brūni.
Gatavos pīrādziņus liek šķīvī, pārlej ar krējumu un pārkaisa ar svaigām dillēm.
Krievijā plācenīšiem klāt piekož marinētu gurķīti un piedzer tēju vai vodku.
* Pildījumam var likt arī konservētus šampinjonus, saceptus kopā ar sīpoliem; cepti sīpoli+sautēti skābi kāposti+vārīta ola; vārīti irdeni rīsi+ zaļi neapcepti sīpoli+ sakapātas cieti vārītas olas.
Iesūtīja: