Sastāvdaļas
Pagatavošana
Rabarberus sagriež 0,7 mm biezos gabaliņos pārkaisa ar cukuru un atstāj iecukuroties (to pašu dara ar zemenēm).
Mīklas pamatnei samaisa 2 olas ar apmēram 1/3 glāzes cukura, pielej apmēram 1/2 glāzi kefīra vai rūgušpiena. Maisa, kamēr cukurs pilnīgi vai gandrīz izkusis. Pagaidām noliek malā.
Pārliešanai samaisa 2 olas dzeltenumus ar apmēram 1,5 glāzi skābā krējuma un apmēram 1/2 glāzi cukura, kamēr tas pilnīgi vai gandrīz izkūst. Var pielikt vanilīnu. Pagaidām noliek malā.
Iesmērē pannu ar sviestu, izkaisa ar miltiem. Ieslēdz cepeškrāsni, lai uz cepšanas sākumu tā būtu vidēji karsta (160*C).
Tālāk ir jārīkojas iespējami ātri un bez pauzēm, citādi mīklas pamatne nebūs garšīga.
Mīklas pamatnes (kefīra) masai pievieno tik daudz miltus, lai mīkla nebūtu šķidra, bet būtu vēl lejama, un samaisa, lai nebūtu kunkuļu (laikam glāzi miltu). Pievieno ½ TK sodas un ½ TK citronskābes samaisa un nekavējoties lej uz paplātes (~ 1 cm biezumā).
Akurāti saliek rabarberu gabaliņus, pārkaisa ar cukuru un pārlej ar krējuma masu.
Ja krējuma masai nelika klāt vanilīnu, pārkaisa ar kanēli.
Cep cepeškrāsnī 45-60 minūtes, cepšanas vidū vēlams palielināt karstumu.
Plātsmaize nav "cimperlīga" - cepšanas laikā drīkst virināt cepeškrāsns durtiņas.
Šīs plātsmaizes jaukums, manuprāt, ir karamelizējusies virsiņa, ja izdodas pielikt cukuru pareizajā proporcijā.
Ja izmanto lauku rūgušpienu, krējumu un olas, tad plātsmaize garšo un izskatās vienkārši dievīgi.
Iesūtīja: A.A. mamma