Sastāvdaļas
Pagatavošana
Iepriekšējā vakarā izejvielas novieto siltā telpā, bet rozīnes un korintes pārlej ar rumu.
Nākošajā dienā izsijātos miltos iespiež bedrīti un iejauc vidēji cietu ierauga mīklu, ar nelielas silta (35*C) piena daļas un tajā iemaisīta rauga palīdzību.
Pēc uzrūgšanas pievieno cukuru (0.5 kg), garšvielas, taukus, sviestu, cukātus, mandeles un pienu siltu pēc vajadzības. Beigās pievieno rozīnes un korintes. Labi samīcīto mīklu novietot siltā, bet ne pārāk karstā vietā,tā lai neatdalās tauki.
Pēc vismaz 2 stundu rūgšanas, mīklu noplacināt, vēlreiz samīcīt un sadalīt 1-1.5kg smagos gabalos.
Gabalus izveido maizes kukuļa formā, tad 1 cm dziļi garumā iegriež un ar roku iespiež dziļu rievu, tā kā mīkla sadalās 2 garenos nevienādos gabalos un pēc tam šaurāko uzloka virsū platākajam.
Izformēto mīklu bez tālākas rūgšanas cep vidēji karstā krāsnī 60 minūtes.
Pēc tam kukulīšus apsmērē ar sviestu un cukuru secībā: sviests-pūdercukurs-sviests-pūdercukurs.
Štollēm jānostāvas vismaz 1 nedēļu, taču vēlams tās taisīt apmēram mēnesi pirms svētkiem.
Iesūtīja: Artūrs