štolle kliņģeris
Foto: Shutterstock
Vācu Ziemassvētku štolle - lai pārsteigtu viesus.
17Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

2.5 kgmilti300 graugs750 mlpiens500 gcukurs4 gab.paciņas vaniļas cukurs1.5 gab.sarīvēta citrona miziņas35 gsāls150 gcūku tauki1 kgkausēts sviests150 gcukāti80 grūgtās mandeles200 gsaldās mandeles1.3 kgrozīnes250 gkorintes250 mlrums vai konjaks sviests pūdercukurs

Pagatavošana

1

Iepriekšējā vakarā izejvielas novieto siltā telpā, bet rozīnes un korintes pārlej ar rumu.

2

Nākošajā dienā izsijātos miltos iespiež bedrīti un iejauc vidēji cietu ierauga mīklu, ar nelielas silta (35*C) piena daļas un tajā iemaisīta rauga palīdzību.

3

Pēc uzrūgšanas pievieno cukuru (0.5 kg), garšvielas, taukus, sviestu, cukātus, mandeles un pienu siltu pēc vajadzības. Beigās pievieno rozīnes un korintes. Labi samīcīto mīklu novietot siltā, bet ne pārāk karstā vietā,tā lai neatdalās tauki.

4

Pēc vismaz 2 stundu rūgšanas, mīklu noplacināt, vēlreiz samīcīt un sadalīt 1-1.5kg smagos gabalos.

5

Gabalus izveido maizes kukuļa formā, tad 1 cm dziļi garumā iegriež un ar roku iespiež dziļu rievu, tā kā mīkla sadalās 2 garenos nevienādos gabalos un pēc tam šaurāko uzloka virsū platākajam.

6

Izformēto mīklu bez tālākas rūgšanas cep vidēji karstā krāsnī 60 minūtes.

7

Pēc tam kukulīšus apsmērē ar sviestu un cukuru secībā: sviests-pūdercukurs-sviests-pūdercukurs.

8

Štollēm jānostāvas vismaz 1 nedēļu, taču vēlams tās taisīt apmēram mēnesi pirms svētkiem.

Iesūtīja: Artūrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!