Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sviestu saputo ar ruma esenci, pakāpeniski pieputo pūdercukuru, līdz masa kļūst krēmveida. Sviesta masai pa vienai pieputo olas.
Miltus un cepamo pulveri izsijā caur sietu gatavajā masā un iecilā.
Žāvētos augļus, mandeļu lapiņas, apelsīna miziņas sajauc un apviļā kartupeļu miltos, tad iecilā kēksa mīklā. Pielej un iemaisa apelsīnu sulu.
Apaļu vai taisnstūrveida cepamo formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem. Mīklu saliek formā, nolīdzina tās virsu, gar malu mīklai no augšpuses iespiež lobītās mandeles un pārsedz ar dubulti salocītu cepamo papīru, lai virsa neapdegtu.
Kēksu cep 150*C 2,5–3 stundas. Gatavību pārbauda, iedurot koka iesmiņu. Ja iesmiņš pēc izvilkšanas ir aplipis ar mīklu, tad kēksu vēl jāturpina cept.
Ziemassvētku kēksu vismaz nedēļu jānobriedina. Lai tas būtu gardāks un aromātiskās, to var ietīt brendijā, viskijā, rumā vai Melnajā balzāmā - samitrinātā dubultā marlē, tad to ietin folijā. Kēksu tur vēsā un tumšā vietā. Pēc trīs dienām marli var vēlreiz saslapināt un kēksu ietīt atkārtoti. Kēksa virsmu pirms pasniegšanas var pārkaisīt ar pūdercukuru.
Iesūtīja: materiāli no www.calis.lv arhīva