Foto: Shutterstock
Salds kārums garajām svētku brīvdienām - kūka, kas bagātīgi pārlieta ar apelsīnu un ruma sīrupu.
180Minūtes
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
KĒKSAM:250 gmilti60 mlpiens3 olas80 gsviests1 ĒKcukurs22 graugs šķipsnasāls SĪRUPAM:250 mlrums1.5 lūdens1 apelsīns1 vaniļas pāksts2 kanēļa standziņas5 kardamona sēklas

Pagatavošana

1

Gatavo mīklu. Raugu sajauc ar 3 ēdamkarotēm silta piena un atstāj uz 10 minūtēm, ļaujot raugam atdzīvoties.

2

Dziļā bļodā iesijā miltus, pieber cukuru un šķipsniņu sāls. Visu samaisa, pievieno izšķīdināto raugu, pienu un sakuļ mīklu viendabīgā konsistencē.
Nepārtraukti maisot, pa vienai pievieno olas, mīkstu sviestu. Mīklai jāsanāk viendabīgai, tā nelīp pie rokām.

3

Mīklas bļodu pārklāj ar tīru dvielīti un atstāj siltumā uzrūgt. Pēc 2 stundām mīklas apjomam ir jādubultojas.

4

Gatavo ruma sīrupu. Katlā ar biezu dibenu ieber cukuru, ko pārlej ar ūdeni. Vaniļas pāksti gareniski pāršķeļ un izņem sēklas. Pāksti liek katliņā.

5

Izspiež apelsīna sulu un lej katlā. Pievieno kanēļa standziņas un kardamona sēklas un uzvāra sīrupu. Kad parādās pirmie burbuļi, samazina vārīšanās temperatūru un uz lēnas uguns vāra vēl 30 minūtes.

6

Uzvārīto sīrupu nokāš un atdzesē. Pielej rumu un ļauj nostāvēties.

7

Kēksa formu ieziež ar mīkstu sviestu. Lej formā mīklu, pārklāj ar tīru dvieli un atstāj uz 45 minūtēm siltā vietā.

8

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. Kēksu cep 20-25 minūtes, kamēr gatavs. Izcepto kēksu izceļ no formas uz liela šķīvja un pārlej ar ruma sīrupu. Pirms pasniegšanas kūkai var pārkaisīt pūdercukuru.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!