Sastāvdaļas
Pagatavošana
Vispirms sagatavo ķirbi. Nomizo mizu un sagriež ķirbi palielos 3 cm gabalos. Liek katliņā, pārlej ar ūdeni un vāra aptuveni 5 līdz 10 minūtes, līdz ķirbis ir mīksts. Tad to notecina sietā vai turpat katliņā un ar dakšiņu saspaida mīkstā putriņā. Svarīgi ir ķirbi nesasmalcināt, lai būtu jūtama ķirbja struktūra.
Cepeškrāsni sāk karsēt līdz 180 grādiem.
Kamēr cepeškrāsns silst, gatavo mīklu. Cukuru sajauc ar mīkstu (istabas temperatūrā) sviestu. Pievieno kokosa skaidiņas. Iegūto masu sāk putot un pa vienai pievieno olas. Turpinot putot, pievieno miltus un cepamo pulveri. Tad pievieno pienu, ķirbju biezeni un iepriekš gabaliņos sagrieztas plūmes. Iegūtā mīkla būs pabieza un "ķepīga".
Ietauko taisnstūra kēksa veidni – iesmērē ar sviestu vai eļļu un iekaisa nedaudz miltus. Mīklu lej veidnē un cep vienu stundu. Plīts durtiņas nevirina, bet ļauj kēksam 40 minūtes cepties, līdz tas kļūst zeltains un sāk smaržot. Kēksa gatavību pārbauda, iedurot tajā kociņu. Ja mīkla nelīp pie kociņa, tad kēkss ir gatavs! Kēksam ļauj atdzist.
Gatavo glazūru. Uz plīts katliņā vai mikroviļņu krāsnī izkausē sviestu. Pieber pūdercukuru un pielej citrona sulu. Visu kārtīgi samaisa tā, lai nebūtu kunkulīši. Glazūru, vēl siltu un nesastingušu, pārklāj pāri atdzisušajam kēksam. Glazūra kēksam piešķir patīkamu skābenumu. Kēkss pats ir salds, un skābenā glazūra to ļoti atsvaidzina. Ja nav vēlēšanās vai laika gatavot glazūru, kēksu nedaudz pārkaisa ar pūdercukuru.
Vienā porcijā – 391,8 kcal; Olbaltumvielas-5,71; Tauki-20,07; Ogļhidrāti 47
Recepti sagatavojusi uztura speciāliste Liene Sondore un jautājumu un atbilžu portāls par veselību www.msdpacientiem.lv.