"Pērn, Jūrmalas alternatīvas skolas projektu nedēļā, kad katram skolēnam bija jāatnes uz skolu pašcepta maize, mans dēls Henrijs ieguva nedalītu popularitāti, atnesdams uz skolu šo banānmaizi. Daži klasesbiedri (un tās nebija meitenes) pat apjautājās pēc receptes. Kopš tā laika šad tad brīvdienās mēdzu pagatavot šo vienkāršo maizi, taču jāteic, ka gardumu nedaudz izbaudīt traucēja apziņa, ka šī maizīte ir vēl reizes divas barojošāka par parastu. Tad nu pēc vairākiem eksperimentiem ir tapusi šī 'diētiskākā' banānmaizes recepte, kas garšo tikpat labi kā oriģinālā. Iemesls, kas ļauj pārdroši šai maizei piekabināt jēdzienu 'diētiskā' ir tas, ka receptē paredzētais sviesta daudzums ir aizstāts ar ābolu biezeni, savukārt puse miltu aiztāta ar auzu klijām un auzu pārslām. Tā kā auzu klijas ir retāk nopērkamas, var izmantot arī kviešu klijas. Tāpat droši recepti var papildināt ar iepriekš apgrauzdētiem riekstiem, sēkliņām vai žāvētiem augļiem un rozīnēm. Īpašiem saldummīļiem patiks arī līdz galam neizkusuši šokolādes gabaliņi," stāsta receptes autore Dace.
Ja izlemsiet par diētisko versiju, tad vispirms jāpagatavo ābolu biezeni. Vairākus ābolus sagriež gabaliņos, izņem serdes, cimperlīgākie nogriež arī mizu, ieliek mazā katliņā un pavisam nedaudz pārlej ar ūdeni - tā, lai āboli veiksmīgi uzsāktu sautēšanās procesu. Pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ļauj masai uzvārīties, kad āboli sāk palikt mīksti, samazina karstumu un sautē, līdz tie pavisam izšķīduši. Masu atdzesē un sablendē.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Atsevišķā traukā sajauc miltus, auzu pārslas un klijas, cepamo pulveri, sodu, sāli, kanēli, cukuru un, ja vēlas, kakao. Protams, ja kalorijas nav aktuālas, tad kliju un pārslu vietā var likt tikai miltus.
Citā bļodā sajauc ābolu biezeni (vai sviestu), viegli uzputotas olas, pienu vai jogurtu, vaniļu un sastampātus banānus. Banāni obligāti nav jāblendē, nav ne vainas, ja uzkožas kāds lielāks banāna gabaliņš. Ja ir bažas par to, kā izdosies inovācija ar ābolu biezeni, tad pirmajā reizē var likt pusi sviesta, pusi biezeņa.
Tad šķidrās sastāvdaļas prātīgi un lēnām iemaisa miltu maisījumā kopā ar sadrumstalotajām riekstu vai augļu piedevām (ja vēlas). Nedariet to strauji, vai pasarg dies` ar blenderi, lai mīklā netiktu pārāk daudz gaisa, citādi maize būs blīva. Jāteic, ka, ja gadījies piešaut pārāk daudz banānu vai jogurta, nevajag pārdzīvot, šai maizei piestāv būt nedaudz čaganai. It sevišķi, ja klāt likts kakao, tā, ar vēl mitro viduci, var atgādināt arī šokolādes kūku.
Cep 180 grādos aptuveni 40 minūtes. Maizes gatavību pārbauda ar koka irbulīti - kad mīkla vairs nelīp pie kociņa, banānmaize ir gatava.
Visā banānmaizes tapšanas vēsturē mūsmājās, vienīgā reize, kad gala rezultāts nepazuda no galda gaismas ātrumā, bija tad, kad tā izdevās saldāka nekā vajadzētu. Citādi nav traucējis ne dažkārt eksperimentu rezultātā pārāk mitrais viducis, nedz reiz par daudz apbrūnējusī virspuse.