eltie zirņi zirņu biezputra bekons
Foto: Shutterstock
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
45Minūtes
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
2 glāzesšķeltie zirņi6 glāzesūdens1 pētersīļu zariņš1 timiāna zariņš1 piparmētras zariņš12 pērļu sīpoliņi2 ĒKolīveļļa pēc garšassāls šķipsnasafrāns1 TKcukurs4 šķēlesbekons SAUSAJAM GARŠVIELU MAISĪJUMAM: šķipsnakanēlis šķipsnamalts ingvers šķipsnamalts muskatrieksts šķipsnamalti melnie pipari

Pagatavošana

1

Katliņā ieber noskalotuszirņus, uzlej ūdeni un liek vārīties. Kamēr uzvārās zirņi, notīra sīpoliņus. Garšaugu zariņus sasien buntītē, jo tie būs kādā brīdī no zirņiem jāizņem. Nelielā bļodiņā samaisa visas sausās garšvielas, noliek malā.

2

Kad zirņi vārās, samazina karstumu, pievieno garšaugus un mazos sīpoliņus. Vāra 5 minūtes un izņem garšaugu buntīti, noliek uz šķīvja apžūt. Kad garšaugi atdzisuši, tos smalki sagriež. Vāra vēl 5 minūtes un izņem sīpoliņus, noliek malā.

3

Zirņus vāra gatavus, apmēram 30 - 40 minūtes. Kamēr vārās zirņi pannā liek stērbelītēs sagrieztu bekonu un apcep, līdz tas kraukšķīgs, noliek malā.

4

Kad zirņi gatavi, nolej lieko šķidrumu, ja tāds vēl saglabājies. Zirņiem pievieno safrānu, eļļu, kapātos zaļumus, sāli pēc garšas, cukuru un maisot karsē, līdz biezputra vārās, uzmanīgi iemaisa sīpoliņus.

5

Liek zirņu biezputru šķīvjos, apkaisa ar sauso garšvielu maisījumu un pasniedz ar cepta bekona stērbelītēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!