Sastāvdaļas
Pagatavošana
Gatavo klimpas. Bļodā liek sausmaizītes, pievieno zoss vai vistas taukus, kanēli, sāli un piparus. Visu pārlej ar 150 mililitriem verdoša ūdens. Sastāvdaļas maisa, līdz sausmaizītes piebriedušas un izšķīdušas un izveidojusies vienmērīga masa.
Pēc tam pievieno olas dzeltenumu, visu apmaisa. Olas baltumu sakuļ stingrās putās un iecilā klimpu masā.
Bļodu nosedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz stundu atdzist. Pēc tam no klimpu masas uztaisa aptuveni 36 bumbiņas, noliek uz šķīvja, lai varētu likt zupā.
Vāra zupu. Vistai atdala kājas, spārniņus un izgriež krūšu daļas fileju. Tai notīra arī ādu un izgriež cīpslas. Vistas krūšukurvi, spārniņus un kājas, pievienojot arī filejas gabaliņus, liek lielā katlā. Pievieno sāli un pārlej ar 2-3 litriem ūdens.
Šķidrumam ļauj sākt burbuļot un nosmeļ putas.
Zupai pievieno daiviņās sagrieztus sīpolus, sagrieztus seleriju kātus un saspiestas ķiploku daiviņas. Samazina plīts karstumu uz mērenu. Nosedz pusi katla ar vāku un vāra zupu aptuveni 30 minūtes.
Pēc tam no katliņa izņem vistas krūtiņas filejas un atstāj apsegtas apsegtas, lai neatdziest.
Zupai pievieno sagrieztus burkānus. Turpina vārīt aptuveni 40 minūtes. Pēc tam izņem no katla pilnīgi visas vistas daļas, un atstāj vēlākam.
Ar putu karoti izsmeļ arī dārzeņus, ko ieliek siltā bļodiņā.
Tagad, kad katlā palicis vien buljons, pārbauda, vai tam ir pietiekami daudz garšvielu. Pēc tam ber tajā klimpas, kuras vāra 10-15 minūtes.
Kamēr klimpas vārās, no vistas kauliņiem noņem gaļu, kuru saplucina nelielos kumosiņos.
Gaļu vienmērīgi sadala starp sešiem zupas šķīvjiem. To pašu izdara ar dārzeņiem.
Zupas šķīvjos saliek katrā pa sešām klimpām, bet visu beigās pārlej ar karsto buljonu. Rotā ar pētersīļa lapiņām.
Labu apetīti!
Padoms: atlikušos veselās vistas gabaliņus var izmantot kādā citā receptē. Bet, lai vieglāk varētu savelt klimpas, rokas pirms tam pamērcē aukstā ūdenī.