piparkūkas, ziemassvētki

Svētku laikā piparkūku smarža piepilda ikvienu māju. Lai pamēģinātu ko interesantu, iesakām pamēģināt medus piparkūku mīklai pievienot kaltētus lavandu ziediņus. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.

21Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

200 gsviests2 olas300 gcukurs200 gmedus0.5 TKcepamais pulveris550 gkviešu milti1 ola (apsmērēšanai)1 TKlavandas (kaltēti ziedi) GARŠVIELU MAISĪJUMAM:1 TKmelnie pipari1 TKkardamons1 TKkanēlis1 TKkrustnagliņas1 TKmuskatrieksts1 TKkaltēta apelsīnu miziņa (sarīvēta)1 TKingvers (sarīvēts)1 TKanīss (malts) GLAZŪRAI:1 olas baltums200 gpūdercukurs1.5 TKcitronu sula

Pagatavošana

1

Pirms ķeras pie mīklas gatavošanas, sajauc visas piparkūku garšvielu maisījumam nepieciešamās sastāvdaļas kopā.

2

Katliņā uz nelielas uguns izkausē sviestu, pievieno medu un cukuru. Karsē, bet nevāra – masu maisa ar koka karoti, līdz cukurs izkusis.

3

Pēc tam pievieno trīs ceturtdaļas no visiem miltiem, cepamo pulveri un divas ēdamkarotes no garšvielu maisījuma. Pievieno arī olas. Visu apmaisa un pieber klāt arī kaltētos lavandu ziediņus. Ar mikseri lēnā režīmā visu sakuļ.

4

Atlikušos miltus izbārsta uz galda virsmas, liek miltiem virsū piparkūku mīklu un mīca ar rokām, kamēr tā vairs nelīp pie pirkstiem (aptuveni 15 minūtes).
Padoms: mīklu mīcot, nevajag izmantot vairāk miltus, kā norādīts, citādi to būs par daudz un piparkūkas sanāks cietas.

5

Piparkūku mīklu pēc tam ar rokām saveido taisnstūra formā, aptin ar pārtikas plēvi un notur ledusskapī vai tumšā un vēsā vietā trīs dienas.

6

Kad pienācis laiks cept piparkūkas, uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

7

Mīklu plāni izrullē, izgriež vēlamās formiņas, apsmērē tās ar sakultu olu un cep 4-6 minūtes, rūpīgi vaktējot, lai nesadeg. Jo plānākas piparkūkas, jo ātrāk tās būs gatavas.

8

Kad piparkūkas izcepušās, tās izņem no cepeškrāsns un atdzesē.

9

Gatavo glazūru: olu baltumu sakuļ, iecilā stingajās putās pūdercukuru un pievieno pavisam nedaudz citronu sulas. Visu samaisa. Glazūru klāj uz atdzesētām piparkūkām un ļauj sastingt.

10

Piparkūkas dekorē ar lavandu ziediņiem, cukura lodītēm vai graudiņiem, riekstu krikumiem, magoņu sēkliņām vai ko citu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!