biešu braunijs
"Braunija jeb šokolādes kēksiņa dzimtene ir ASV, kur 19. gadsimta otrajā pusē "Palmer House Hotel" pēc viesnīcas īpašnieka sievas lūguma izstrādāja īpaši dāmām veltītas šokolādes kūciņas. Brauniju sastāvā bija valrieksti un tos pasniedza ar aprikožu glazūru. Tā kā mūsdienās saldo, cukuroto brauniju receptes ir teju katrā recepšu blogā, es nolēmu savā grāmatā iekļaut īpašu recepti – ne tik saldu, ne tik cukurotu un bez kviešu miltiem. No oriģinālās receptes manis piedāvātajā ir palikuši vien valrieksti," stāsta Ance Anna Šternberga. Viņa "Tasty" lasītājiem piedāvā recepti no savas grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".
60Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

140 gtumšā šokolāde (70%)0.25 taseizkausēts gī sviests0.33 tasekļavu sīrups3 olas1 ĒKvaniļas esence1 tasemandeļu milti2 ĒKkokosriekstu milti vai maltas mandeļu skaidiņas0.25 tasekakao pulveris0.5 TKcepamais pulveris šķipsnasāls2 vārītas bietes (samīcītas biezenī)2 saujasvalrieksti

Pagatavošana

1

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C grādiem. Dziļāku cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un ietauko to.

2

Katliņā uz lēnas uguns izkausē tumšo šokolādi, pievieno sviestu, kļavu sīrupu un, maisot silda, līdz visas sastāvdaļas vienmērīgi sajaukušās. Katliņu noņem no plīts.

3

Šokolādes maisījumā iejauc biešu biezeni un atstāj atdzesēties.

4

Jauc kopā visas sausās sastāvdaļas: mandeļu un kokosriekstu miltus, kakao pulveri, valriekstus, cepamo pulveri un šķipsnu sāls.

5

Olas sakuļ, pievieno tām vaniļas esenci un atdzesēto šokolādes masu.

6

Iegūtajam olu un vaniļas masai pievieno sauso sastāvdaļu maisījumu. Visu kārtīgi samaisa un lej cepamajā pannā. Cep cepeškrāsnī apmēram 40–50 minūtes, līdz braunijs ir viscaur izcepies – iedurot ēdienā koka iesmiņu, pie tā nekas nepielīp.

7

Brauniju atdzesē un sagriež gabaliņos. Pasniedz pārlietu ar pašmāju rūgto šokolādi un kļavu sīrupā apgrauzdētiem valriekstiem.

Ances Annas Šternbergas padoms: Gī sviestu var aizvietot ar parasto sviestu vai kokosriekstu eļļu. Var izmantot arī makadāmijas riekstu eļļu vai olīveļļu, taču olīveļļa piedos ēdienam mazliet rūgtenu garšu. Kakao vietā var izmantot keroba pulveri, taču tad jāņem vērā, ka braunijs būs saldāks, tāpēc kļavu sīrups būs jāpievieno mazāk. Tāpat var eksperimentēt ar olu aizstāšanu, izmantojot čia sēklas vai linsēklas, taču tad braunijs būs plānāks un daudz drupenāks.

Foto: Amālija Andersone

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!