Sastāvdaļas
Pagatavošana
Uzvāra ūdeni. Pievieno piparmētras (ja izmanto kaltētas, tad ņem uz pusi mazāku daudzumu – 30 gramus) un vāra 5 minūtes.
Pievieno medu un iemaisi piparmētru novārījumā. Atdzesē to līdz istabas temperatūrai (~20C).
Sagatavo trauku alus raudzēšanai (derēs gan īpašs rūgšanas trauks, gan plastmasas spainis ar vāku) – noteikti sterilizē trauku ar verdošu ūdeni.
Pārlej piparmētru un medus novārījumu rūgšanai draudzīgā traukā un pievieno alus raugu.
Notur aptuveni 5-7 dienas istabas temperatūrā, tad nokāš un salej 1-2 l plastmasas pudelēs, pievienojot tējkaroti cukura uz litru medalus.
Aizskrūvē un notur 1-2 dienas istabas temperatūrā, līdz pudeles kļūst cietas un ir sapildījušās ar gāzi.
Spirdzinās īpaši karstās dienās (var arī nest uz darbu, dēvējot pudeles saturu par bērzu sulu).
Ja vēlas dažādot medalus garšu, piparmētras receptē var aizstāt, piemēram, ar vīgriezēm vai melnā plūšokoka ziediem.
Aptuvenais alkohola daudzums dzērienā: 2,5-3%