itāļu kūka mimoza
Foto: Shutterstock
Mimozas kūka ir itāliešu iecienīts kārums. Parasti to pasniedz Starptautiskajā sieviešu dienā 8. martā. Savu vārdu kūka ieguvusi, pateicoties smalkajiem, sadrupinātajiem biskvīta gabaliņiem, ar ko tā tiek dekorēta. Dzeltenās biskvīta drupačas pēc skata atgādina mimozas ziediņus, kas kļuvuši arī par 8. marta simbolu Itālijā, jo plaukst marta sākumā.

Mimozas kūku radījis konditors Adelmo Renci (Adelmo Renzi) 20. gadsimta 50. gados un pirmo reizi plašākai publikai to bija iespēja baudīt kādās konditoru sacensībās Sanremo 1962. gadā, vēsta portāls "Cookist". Konditors Renci šajās sacensībās uzvarējis un kūka kopš tā brīža Itālijā ieguvusi godalgota deserta statusu.

300Minūtes
14Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

5 olas200 gcukurs300 gmilti15 gcepamais pulveris25 gkartupeļu cete1 ĒKvaniļas cukurs175 gpiens175 gsaldais krējums vai pilnpiens4 olu dzeltenumi110 gcukurs pēc garšasvaniļas cukurs vai ekstrakts2.5 ĒKmilti175 mlsaldais krējums25 gpūdercukurs

Pagatavošana

1

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. Ietauko un viegli izbārsta ar miltiem 20 cm diametra kūkas veidni.

2

Gatavo biskvītu. Sakuļ olas ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir gaša un gaisīga.

3

Atsevišķā traukā samaisa miltus ar cieti un cepamo pulveri. Maisījumu pakāpeniski pievieno un iekuļ olu masā.

4

Lej mīklu ietaukotā apaļājā kūkas veidnē un cep aptuveni 30 minūtes.

5

Izceļ veidni no krāsns, kūku atdzesē, izņem no veidnes.

6

Ar asu nazi nogriež piepacelto kūkas augšējo daļu līdz ar 1-2 cm biskvīta, lai kūkas visrpuse būtu līdzena. Nogriezto augšdaļu ar asu nazi sasmalcina sīkos kubiņos vai sadrupina palielās drumstalās.

7

Pārējo biskvītu ar asu nazi horizontāli sadala trīs vienāda lieluma ripās.

8

Gatavo vārīto krēmu. Katliņā lej pienu, saldo krējumu, samaisa un uzkarsē, bet nepieļauj, lai piens sāktu burbuļot. Noceļ katliņu no plīts, atdzesē, lai piens būtu silts.

9

Pa to laiku citā katliņā liek olu dzeltenumus, cukuru, vaniļu un sakuļ. Liek karsēties masu uz nelielas liesmas.

10

Pakāpeniski pievieno un strauji iemaisa miltus, lai neveidotos kunkuļi.

11

Pievieno un iemaisa silto pienu, kuļot, līdz masa ir viendabīga un sabiezējusi krēma konsistencē.

12

Noņem katliņu no plīts, krēmu pārliek stikla bļodā, bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 3 stundām.

13

Gatavo putukrējumu. Pēc 3 stundām saldo krējumu ar pūdercukuru sakuļ vijīgās putās.

14

Veido kūku: uz pirmās biskvīta plāksnes ziež 1/2 putukrējuma un 1/3 vārītā krēma. Liek virsū otro plāksni, pārziež ar atlikušo putukrējumu un 1/3 vārītā krēma. Liek virsū trešo plāksni, Pārziež kūkas virspusi un sānu malas ar atlikušo vārīto krēmu, pārkaisa ar drumstalām.

15

Liek ledusskapī uz pāris stundām vai pat uz visu nakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!