Sastāvdaļas
Pagatavošana
Siltā pienā (aptuveni ķermeņa temperatūrā) izšķīdina raugu, labi samaisa ar putojamo slotiņu.
Pievieno olu, izmaisa, pievieno sāli un cukuru. Izmaisa un atstāj, kamēr izsijā miltus.
Izsijātos miltus lēnām iemaisa piena maisījumā un atstāj, kamēr kausē sviestu.
Izkausē sviestu (var izmantot arī margarīnu) atdzesē, lai nav karsts. Tas var būt mazliet silts, bet noteikti ne karsts.
Sviestam pievieno eļļu, šo visu lej iekšā mīklā, izmaisa un izmīca. Ja nepieciešami vēl milti, tad pievieno, bet uzmanīgi, nepārcenšoties.
Kārtīgi izmīcītai mīklai jābūt mazliet lipīgai, ļoti elastīgai un maigai.
Mīklu liek ieeļļotā traukā, kam pārsedz pārtikas plēvi un pārklāj dvieli.
Mīklu uzraudzē siltā vietā aptuveni stundu, tad izmanto cepšanai.
No mīklas gatavotus pīrāgus cep iepriekš līdz 250 grādiem sakarsētā krāsnī aptuveni 7-8 minūtes, smalkmaizītes cep iepriekš līdz 180 sakarsētā krānī apmēram 12-15 minūtes.
Lai labi garšo!