"Domāju, ka daudzi nemaz nezina, kas tas par gardumu - cepts jaunpiens, savukārt tie, kas zina, sajutīs bērnības garšu. Nezinātājiem paskaidrošu, ka jaunpiens ir tādas govs piens, kurai tikko "atskrējis" teliņš - pirmās un otrās dienas pirmpiens, kuŗš ir tik bagāts ar olbaltumvielām, ka cepšanas laikā sarec. Ceptu jaunpienu var dēvēt par latviešu "crème brûlée"," skaidro kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Jaunpienu lej karstumizturīgā traukā. Ja jaunpiens pēc krāsas ir ļoti dzeltenīgs un pēc konsistences biezs kā putukrējums, tad tam nedaudz jāpievieno piens.
Pievieno šķipsnu cukura un naža galu vanilīna cukura. Liek cepties līdz 180 grādiem iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz piens savelkas un virskārta ir zeltaini brūnīgā krāsā. Izņem to no krāsns un nedaudz atdzesē.
Ēst šo burvīgo desertu var divējādi: griežot šķēlēs un apkaisot tās ar cukuru un kanēli vai griežot gabalos kā torti un pārlejot ar skābenu dzērveņu ķīseli.
Lai labi garšo!