Sastāvdaļas
Pagatavošana
Miltus iesijā bļodā un pievieno sviestu istabas temperatūrā. Ar rokām saberž abas sastāvdaļas kopā.
Raugu iedrupina bļodiņā, pieber 1 ēdamkaroti cukura un samaisa. Pievieno pienu (istabas temperatūrā). Samaisa viendabīgā putriņā un pārkaisa ar 1 ēdamkaroti miltu
Olas saputo ar cukuru, līdz masa ir dubultojusies, kļuvusi gaiša un krēmveidīga. Citronam norīvē miziņu. Kardamonu izloba no pākstīm, sagrūž piestā. Samalto kardamonu un citrona miziņu pievieno olu masai un sakuļ. Pievieno krējumu. Pievieno uzrūgušo raugu un visu sakuļ ar mikseri.
Mazā daudzumā silta piena liek safrānu, ļauj pastāvēt, tad izkāš un pienu pielej pie olām
Ja nav safrāna, izmanto kurkumu, bet nepārspīlējot, jo tad kliņģerim būs rūgtuma piegarša.
Rozīnes aplej ar verdošu ūdeni. Pēc 10 minūtēm ūdeni nolej un rozīnes nosusina dvielī, lai tās būtu sausas. Rozīnes pievieno miltu un sviesta masai un samaisa.
Pielej olu masu un sāk mīcīt kliņģeri. Mīca, līdz ir izveidojusies viendabīga mīkla. Ja mīkla ir pārāk ķepīga, pievieno vēl nedaudz miltus. Samīcīto mīklu ar spēku atsit pret darba virsmu, tas jādara apmēram 30 reižu – jo vairāk tā tiks dauzīta, jo pufīgāks būs kliņģeris
Mīklu liek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi vai dvieli un liek siltumā raudzēties. Raudzē apmēram 50-60 minūtes.
Pa to laiku pagatavo drupačas: bļodā saberž miltus, cukuru un sviestu, līdz tiek iegūtas viendabīgas drupačas. Ja tās ir pārāk mīkstas, pievieno vēl nedaudz miltu.
Kad mīkla ir uzrūgusi, sāk veidot kliņģeri: cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru un uzliek mīklu. Veido kliņģera formu. Kliņģeri var veidot gan gredzena, gan pīnes formā, kā arī izmantot dažādus pildījumus (par to, kā izveidot pīto kliņģeri, stāstījām šajā rakstā).
Olu sakuļ ar dakšu un pārziež ar to kliņģeri, pārber ar mandeļu skaidiņām.
Bagātīgi pārkaisa ar drupačām.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un liek cepties aptuveni 25-30 minūtes (nepārcept!). Kliņģeris ir izcepies, ja tas ir skaisti zeltainā krāsā un, vidū iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nelīp klāt.
Izņem no krāsns, atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.
Lai labi garšo!