Foto: Publicitātes foto
Šajos Ziemassvētkos nevarēsim klātienē apciemot savus mīļos un tuvos, bet neviens nav atcēlis iespēju iepriecināt viņus ar dāvanām. Ar mīlestību cepti našķi, kas radoši iesaiņoti un piegādāti, ievērojot drošības pasākumus, ir lielisks risinājums! Iedvesmai – kulinārijas blogeres Betijas Kalējas recepte gardumiem, ko viegli pagatavot un ērti iepakot burciņās, tūtās un kastītēs, lai droši nogādātu adresātiem.
180Minūtes
9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
200 gkviešu milti (Betija izmantoja Dobeles dzirnavnieka miltus "Ekstra")200 gsviests (istabas temperatūrā)100 gcukurs100 gmandeļu milti2 gab.olu dzeltenumi1 šķipsnasāls0.5 TKpiparkūku garšvielas400 gaveņu ievārījums50 gpūdercukurs

Pagatavošana

1

Gatavo cepumu mīklu. Lielā bļodā liek sviestu un cukuru. Ar mikseri puto, līdz iegūta viendabīga masa.

2

Sviesta masai pievieno kviešu miltus, mandeļu miltus, sāli un piparkūku garšvielas. Masu ar mikseri vai lielo koka karoti sajauc, līdz iegūta drumstalaina konsistence. Pievieno olu dzeltenumus un samīca mīklā.

3

Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī atpūsties (vismaz 30 minūtes).

4

Tikmēr sagatavo ievārījumu. Ievārījumu izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēkliņām. Lai ievārījums kļūtu biezāks, to liek katliņā un, ik pa brīdim apmaisot, vāra 5-10 minūtes, lai daļa ūdens izgaro. Pieskata, lai nepiedeg. Pārlej bļodiņā un ļauj atdzist.

5

Cep cepumus. Mīklu izrullē 1 eiro monētas biezumā. Pēc vajadzības pakaisa miltus, lai mīkla nelīp pie ruļļa un dēlīša. Tā var būt diezgan irdena un neturēties kopā, bet tas nekas. No mīklas izgriež aplīšus ~7 cm diametrā un pārliek uz šķīvja vai dēlīša. Liek saldētavā sastingt uz 5 minūtēm – tas palīdzēs cepumiem cepoties nemainīt formu. Mīklas atgriezumus samīca kopā, vēlreiz izrullē un izgriež aplīšus. Pusei no cepumiem centrā izgriež zvaigznīti.

6

Uz cepamās plāts, kam uzklāts cepamais papīrs, uzmanīgi pārliek cepumus ar nelielām atstarpēm. Liek iepriekš līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī un cep 7-10 minūtes, līdz cepumu maliņas kļūst brūnganas. Izņem no krāsns un ļauj atdzist.

7

Kad cepumi atdzisuši, uz tiem plānā kārtiņā uzziež ievārījumu un uzmanīgi uzliek otru cepumu, kam izgriezta zvaigznīte. Tā atkārto, līdz visi cepumi savienoti pa divi kopā. To dara uzmanīgi, jo cepumi ir ļoti trausli.

8

Sietiņā ieber pūdercukuru. No cepamā papīra izgriež zvaigznīti, kuru pārliek pāri atsegtajai ievārījuma daļai, kad cepumu apkaisa ar pūdercukuru. Visus cepumus apkaisa ar pūdercukuru un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!