Daži padomi, lai žagariņi izdotos lieliski:
Gatavus žagariņus var iemērcēt kādā sīrupā, medū, iebiezinātā pienā vai šokolādē, lai dažādotu pasniegšanu.
Žagariņu receptēs var daļu kviešu miltus aizstāt ar pilngraudu miltiem – līdz 20% no kopējā miltu daudzuma.
Izvēlies atbilstoša izmēra katliņu un piepildi ar eļļu pietiekami, lai žagariņš varētu peldēt.
Pārbaudi, vai eļļa ir pietiekami karsta, iemetot mazu gabaliņu mīklas. Ja mīklas gabaliņš uzpeld augšā, eļļa ir gatava cepšanai.
Nepārcenties ar žagariņu lielumu, jo jāatceras, ka žagariņš cepoties pieņemas apjomā divas reizes.
Uzmanies – nepārcep žagariņus!
Ja vēlies žagariņiem viļņainas maliņas - būs jāsameklē speciālais nazītis, kas veido viļņainu iegriezumu.
Ja gribas trauslākus un kraukšķīgākus žagariņus, mīklai pievieno nedaudz (aptuveni 2 ēdamkarotes) degvīna.
Kā norāda pārtikas tehnoloģe, "Herkuless" jauno produktu tehnoloģe Natālija Lagzdiņa, žagariņu mīkla iedalās vairākos veidos, jo ir daudz un dažādu recepšu. Bet tautā runā ka ir: mīkstie un gaisīgie žagariņi, kraukšķīgie žagariņi.
Natālija iesaka recepti mīkstiem un gaisīgiem žagariņiem. Tos gatavo gan no rauga mīklas, gan ar sodu.
Pagatavošana
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sajauc sastāvdaļas. Palielā bļodā iesit olas un kārtīgi sajauc ar cukuru. Pievieno vaniļas cukuru.
Krējumu sajauc ar sodu un pievieno olām un cukuram.
Visu kārtīgi sajauc un iegūtajai masai pievieno miltus – pamazām, lai neveidojas kunkuļi. Vajadzīgā mīklas konsistence – stingra, bet ne ķepīga.
Katliņā ar augstām malām ielej apmēram puslitru, litru eļļas un liek karsēties uz nelielas uguns.
Galda virsmu apber ar miltiem un izveltnē mīklu. Tai jābūt pēc iespējas plānākai – aptuveni 3 – 5 mm, tad žagariņi iznāks gaisīgāki.
Kad mīkla izveltnēta, to ar nazi sagriež apmēram 6 cm garos un 2 cm platos rombiņos un katram viducī nedaudz iegriež.
Veido žagariņus: abus rombiņa galus izver caur iegriezumu, veidojot tādu kā mezglu (vienu žagariņa galu izver caur augšu, savukārt otru caur apakšu, lai žagariņš neattaisītos vaļā).
Kad žagariņi savīti, tos uzmanīgi liek cepties sakarsētā eļļā – līdz tie kļūst zeltaini brūni. Sākumā cep vienu pusi, tad apgriež un cep otru. Gatavos cepumus liek traukā, kas izklāts ar papīra salvetēm, tās uzsūks lieko eļļu.
Kad cepšana galā, gatavos žagariņus pārkaisa ar pūdercukuru. Vislabāk, ja tas tiek darīts caur sietiņu.
Lai labi garšo!