plātsmaize
Foto: Privātais arhīvs
Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.
240Minūtes
21Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

PAMATNEI:200 gsviests1 glāzecukurs2 gab.olas3 glāzesmilti šķipsnasāls vaniļas cukurs mandeļu vai citronu esence VIRSKĀRTAI: aveņu ievārījums4 gab.biezpiens (paciņās)4 gab.rikotas siers (paciņās)5 gab.olas2 ĒKkartupeļu ciete2 ĒKmanna200 mlkefīrs vaniļas cukurs1 glāzecukurs1.5 gab.paka saldētu aveņu400 mlūdens40 gželatīns

Pagatavošana

1

Gatavo mīklu. Olas ar cukuru sakul, pielej izkausētu, bet ne karstu sviestu.

2

Pievieno šķipsnu sāls un miltus.

3

Vari pievienot arī vaniļas cukuru, mandeļu vai citronu esenci.

4

Mīklu izmīci un savel bumbā. Ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī.

5

Kārtīgi atdzesētu mīklu klāj pannā, kurā ir cepampapīrs.

6

Mīklu izspaidi piecus milimetrus biezu, gar pannu veidojot maliņas.

7

Nozied smilšu mīklas pamatni ar pāris ēdamkarotēm aveņu ievārījuma.

8

Gatavo biezpiena masu. Bļodā sajauc biezpienu ar rikotas sieru, pievieno olas, kartupeļu cieti, mannu, kefīru, vaniļas cukuru un cukuru.

9

Visu samaisi un lej uz mīklas pamatnes.

10

Cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 45–60 minūtes, līdz veidojas zeltaina garoziņa.

11

Pusi pakas aveņu sajauc ar ūdeni un cukuru un vāri, līdz ogas izšķīst.

12

Nocel katliņu no plīts un pieber pārējās ogas.

13

Aveņu sulai pievieno izkausētu un uzbriedinātu želatīnu.

14

Lej masu pāri atdzesētai plātsmaizei tai pašā dziļajā cepešpannā.

15

Liec plātsmaizi vēsumā, lai sastingst.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!