Sastāvdaļas
Pagatavošana
Sadrupina raugu palielā bļodā, kur mīcīs mīklu.
Katliņā izkausē sviestu vai margarīnu, pielej ūdeni un pienu.
Uzsilda līdz aptuveni 37 - 40 grādu temperatūrai (ieliekot pirkstu maisījumā, sajutīsi vieglu siltumu).
Uzsildīto masu nedaudz uzlej raugam un maisa, līdz raugs izkūst pilnībā.
Kad raugs izkusis, pielej atlikušo šķidrumu.
Pieliek olu, sāli, cukuru un izmaisa. Olu iepriekš ieteicams viegli sakult.
Pievieno atlikušos miltus.
Mīklu mīca, kamēr tā nelīp pie rokām.
Mīklu uzraudzē apmēram 40 – 60 minūtes.
Uzrūgušo mīklu atspaida ar pirkstiem atpakaļ bļodā un uzraudzē vēlreiz.
Tagad esat gatavi veidot savus meistardarbus!
Gudrības pīrādziņu gatavošanai
“Smejošie” jeb atvērušies pīrādziņi cepšanas laikā ir viena no izplatītām problēmām. Lai no tās izvairītos, jāraugās, lai mīklai pirms cepšanas ļautu atpūsties un pilnvērtīgi uzrūgt.
Nedaudz atšķirīga tehnika pīrādziņu pagatavošanai – lielā mīklas gabala maliņu izlīdzina ar pirkstiem, to pastiepjot. Pildījumam var izvēlēties: kartupeļus, kāpostus, speķi, dažādus gaļas veidus, sēnes un citas piedevas.
Tad uz nostieptā mīklas gabaliņa uzliek pildījumu, aizloka un ar glāzi izspiež skaistu pusmēness formiņu. Ja nepieciešams, maliņas aizspiež stingrāk ciet, un uz pannas pīrādziņus liek ar “šuves” pusi uz leju, lai izvairītos no atlipšanas.
Uz cepamās pannas uzklāj cepampapīru, ko iesmērē ar nelielu daudzumu eļļas, lai pīrādziņu apakša būtu patīkami kraukšķīga. Kad pīrāgi izvietoti uz pannas, tos uz 15 līdz 20 minūtēm atstāj uzrūgt, lai tie neatvērtos un nesaplaisātu.
Visbeidzot, tos apsmērē ar sakultu olu un liek cepeškrāsnī 180 līdz 200 grādos (atkarībā no krāsns veida) uz 15 līdz 20 minūtēm vai kamēr pīrādziņi ir zeltaini brūni. Pēc cepšanas pīrāgus apsmērē ar izkausētu sviestu vai siltu ūdeni, lai tie būtu mīkstāki, un tad liek bļodā pasniegšanai.
Lai labi garšo!