“Jau labu laiku atpakaļ vēlējos izcept savas bērnības krējuma kūku, kuru mana vecmāmiņa sauca par “Pekausi”,” stāsta Sindija Alde. “Taču man nebija īsta lauku krējuma. Tāda, kurš tik biezs ka karote tajā stāv. Mammīte (vecmamma) cepa tieši ar tādu krējumu. Kūka izdodas arī tad, ja treknākajam veikala krējumam klāt pieliek sviestu (apmēram pusi uz pusi). Taču es vēlējos to īsto garšu.
Tā sagadījās, ka tiku pie patiešām perfekta lauku krējuma. Šodien tapa vienkārša un patiesi garda krējuma kūka jeb mūsu variantā "Pekausis".
Recepte no 1937.gada pavārgrāmatas. Šajā grāmatā receptes ir aprēķinātas apmēram nelielām 5 porcijām. Man ir apaļā cepamā formā, kuras diametrs ir 28 cm, tāpēc visi produkti jāņem dubultā. No sevis klāt piespiedu 1/2 citrona sulas, jo tā darīja mammīte.
Olas ar cukuru saputot vajag, līdz cukurs pilnībā izkusis un olu masa ir pavisam gaiša. Tas izdarāms ļoti ātri, ja vien olas laicīgi izņemtas no ledusskapja un ir istabas temperatūrā.
No sirds pozitīvi apskaužu tās saimnieces, kurām mājās ir malkas krāsnis. Tajās cepts “Pekausis” izdosies visgaršīgākais. Man elektriskā cepeškrāsns. Taču rezultāts tiešām labs.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Olas ar krējumu saputo, pieliek skābo krējumu un vēl saputo.
Iemaisa kviešu miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri.
Mīklu liek sagatavotā cepamajā formā, cep mērenā siltumā līdz virspuse zeltaini brūngana.
Lai labi garšo!