Savā vārda dienā Elza Strautmane, "Delfi" mārketinga projektu vadītāja, aicināja kolēģus uz virtuvi, cienāties ar ābolkūku. "Tā ir manas vecmammas ābolmaize. Šoreiz gan jāsamierinās, ka es trenēju savas kulinārās prasmes, " Elza pieticīgi atrunājās. Saka, ka pieticība esot cilvēka rota, bet šajā gadījumā pilnīgi lieka, jo ābolu našķis pazuda no pannas pirms vēl tika sagriezts!
Elza atzīst, ka konditorejas terminus nepārzina un ar virtuvi ir uz "jūs", tāpēc gatavo pēc receptēm, ko kāds jau gadu gadiem ir pārbaudījis. Tāda ir arī viņas vecmammas, tēta mammas, ābolkūkas recepte. "Vecmammai šī ir ikdienas kūka. Ātri pagatavojama, ātri izcepama un ļoti garda. Mana mamma šai kūkai ābolus liek apakšā, bet es augšā. Garšīgi ir abējādi," pieredzē dalās Elza.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Ābolus nomizo un sagriež gabaliņos. Ābolu skaits atkarīgs no to lieluma. Šajā kūkā ir četri vidēji lieli āboli, bet dažkārt pietiek ar trīs. Galvenais, lai visa mīkla ir noklāta ar āboliem.
Olas ar cukuru un vaniļas cukuru saputo stingrās putās.
Pielej eļļu un pienu. Visu samaisa.
Piesijā miltus un cepamo pulveri. Visu samaisa viendabīgā masā un lej veidnē (26 cm veidnē kūka sanāks biezāka, 28 cm veidnē – plānāka) .
Cep 180 grādu karstumā 30– 40 minūtes. Gatavību pārbauda, kūkas vidū iedurot koka iesmiņu, ja tas izvelkot ir sauss, tad kūka gatava, ja klāt vēl pielipusi mīkla – jāturpina cept!
Lai gardi!