Pavārgrāmatu autori jau izsenis ne tikai piedāvāja ēdienu receptes, bet arī izglītoja lasītājus par dažādu produktu uzturvērtību. Piemēram, 1956. gadā Stokholmā izdotās grāmatas "Ikdienas un svētku galds" autore Malvīne Krone-Balduma sadaļas par olu ēdieniem ievadā rakstīja: "Olas ir pilnvērtīgs barības līdzeklis, jo satur visas tās vielas, kas vajadzīgas ķermeņa uzbūvei. Vistu olas satur 73,7 ūdens, 14,8 olbaltuma, 10,5 taukvielu, minerālvielu un vitamīnus. Par vērtīgāko barības līdzekli tomēr uzskatāms olu dzeltenums, kas satur taukvielas, vitamīnus, dzelzs, fosfora un kalcija savienojumus. Olu dzeltenums satur arī vairāk garšas vielu".

Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas pārstāvji piedāvā šajos svētkos un ne tikai pagatavot olu ēdienus pēc receptēm, ko glabā senās pavārgrāmatas! pirms II Pasaules kara izdotajā pavārgrāmatā, "Ēdieni no iekšzemes produktiem", kas iznāca Rīgā 1937. gadā, sadaļā "Dažādi auksti dzērieni" ir ievietota interesanta deserta recepte. Desertu pagatavoja pārtikas tehnoloģe Natālija Lagzdiņa.

60Minūtes
3Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
5 gab.olas1 lpiens150 gcukurs

Sagatavošana

1

Olu dzeltenumus ar cukuru saputo un lēnām pielej uzvārītu pienu.

2

Lej katliņā un uzkarsē.

3

Olu baltumus saputo, pieliekot nedaudz pūdercukura, atdur ar karoti un apvāra viegli no abām pusēm cukura ūdenī vai pienā, kuru vēlāk izlieto mērces pagatavošanai.

4

Mērci lej bļodā, olu baltumu putas uzliek virsū. Pasniedz aukstas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!