Foto: DELFI
Tāpat kā Talsu krēmu, visticamāk, arī Dundagas krēmu radīja kāda ļoti radoša padomju laika pavāre. Tolaik sabiedriskās ēdināšanas pavāriem bija jāattīsta improvizēšanas prasmes, tāpēc nav jābrīnās, ka šādi kulta deserti radās un izgāja tautās. Kā nu kurās mājās – Dundagas krēms tiek pasniegts ar ķīseli vai ogu mērci. Saldajam krēmam gan labāk klāt piederas vairāk skābenas garšas – dzērvenes, jāņogas, arī ķirši! Kurzemnieku tradicionālais ēdiens kaut reizi dzīvē jānogaršo ikvienam!
30Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 lpiens 2,5%160 gmanna4 ĒKcukurs šķipsnasāls250 mlsaldais krējums pēc garšasvaniļas cukurs ĶĪSELIM:300 gogas (svaigas vai saldētas)2 lūdens5 ĒKcukurs pēc garšasvaniļa, vaniļas cukurs, esence vai ekstrakts ciete

Sagatavošana

1

Katliņā lej pienu, pievieno cukuru, sāli un uzvāra.

2

Aktīvi maisot, sāk pievienot mannu un, nepārtraukti maisot, ļauj tai uzbriest.

3

Katliņu noņem no uguns, putru atdzesē (var to ielikt ledusskapī).

4

Saldo krējumu saputo ar vaniļas cukuru, tad iecilā putukrējumu putrā.

5

Pasniedz ar ogu ķīseli (melleņu, dzērveņu, jāņogu, ķiršu), ko pagatavo šādi: katliņā ber ogas (svaigas vai saldētas), pievieno ūdeni, cukuru, vaniļu un vāra. Kad ūdens sāk burbuļot, samazina liesmu uz vidēju.

6

Kartupeļu cieti samaisa ar pusglāzi ūdens, lej katliņā un iemaisa. Kad ķīselis sabiezē, noņem katliņu no plīts un ķīseli atdzesē.

7

Bļodiņās lej atdzesēto ķīseli, virsū liek Dundagas krēmu un bauda.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!