Ārija Avota
Putra, kas papildināta ar ogām, augļiem un vērtīgām olbaltumvielām – zemesriekstu sviestu un jogurtu.

Pēdējā gadā piedzīvotais pārtikas cenu pieaugums ir īsts izaicinājums daudziem, it sevišķi, ja vēlamies ēst gan sātīgi, gan veselīgi – tā, lai maltītēs būtu visas nepieciešamās uzturvielas. Pārtikas tehnoloģe, elektroniskās pavārgrāmatas "Familyfeast.eu" un bērnu grāmatas "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota, atsaucoties kustības "Olas ir spēks" aicinājumam, izmēģināja, kā pagatavot iespējami vairāk sabalansētu maltīšu, tērējot saprātīgi.

Ārija gatavoja atbilstoši veselīga uztura šķīvja principam, viņas budžets bija aptuveni 58 eiro un kopā viņai sanāca vairāk nekā desmit receptes, katra no tām – vienai personai. Piecgraudu putra ar zemesriekstu sviestu ir astotā no 12 Ārijas Avotas receptēm, ko publicējam.

9Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
60 gpiecgraudu pārslas250 mlūdens1 šķipsnasāls1 šķipsnacukurs1 TKolīveļļa2 TKzemesriekstu sviests50 ggrieķu vai turku jogurts puse banāna80 gmellenes

Pagatavošana

1

Mazā katliņā lej ūdeni un uzvāra. Pievieno sāli un cukuru, ieber pārslas un apmaisa.

2

Nogriež pavisam mazu liesmu, uzliek vāku un lēni vāra 5 minūtes.

3

Iemaisa olīveļļu.

4

Liek bļodā un pārliek ar banāna ripām, mellenēm un zemesriekstu sviestu.

5

Pasniedz ar jogurtu.

Lai labi garšo!

"Kustība "Olas ir spēks!" allaž būs par olu iekļaušanu uzturā, taču vienlaikus mēs esam arī par veselu nāciju – tas, savukārt, iespējams, ja ēdam pārdomāti. Tāpēc vēlamies izcelt gaismā veselīga uztura šķīvi – esam to atsvaidzinājuši, apvienojot gan Veselības ministrijas vadlīnijas, gan Hārvarda universitātes Uztura institūta vadlīnijas. Tas ir vienkāršs rīks, kas ļauj objektīvi paraudzīties uz katru mūsu ēdienreizi, vai tajā ir puse ir dārzeņi, ceturtā daļa – olbaltumvielu un vēl ceturtā daļa – ogļhidrātu, vai esam iekļāvuši veselīgos taukus," stāsta Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas izpilddirektore Anna Ērliha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!