Foto: Privātais arhīvs
Iestājoties drēgnākam laikam un slapjdraņķim, vakariņās vai pusdienās gribas galdā celt ko sildošu un sātīgu. Labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs "Tasty" lasītājiem iesaka pagatavot azū – īstā izvēle, lai sasildītos!

Tatāru nacionālais ēdiens azū klasiski tiek gatavots kazanā uz atklātas uguns, pamatā ņemot liellopa vai jēra gaļu un sasautējot to ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem, sīpoliem un tomātiem. "Līdzīgi ēdieni ir arī citās pasaules virtuvēs, proti, ungāriem gulašs, gruzīniem čanahi, krieviem befstroganovs, Balkānos gjuvečs, bet mēs šodien pagatavosim azū mājas gaumē, kas gatavojas ātrāk un ne tik sāpīgi sit pa kabatu kā autentiskie varianti," iesaka Andrejs.

Viens no galvenajiem nosacījumiem – pareiza produktu apstrāde, secība un griešanas noteikumi.

Vispirms sākam ar produktu sagatavošanu un sagriešanu. Vistas gaļu sagriež 4-5 cm garās un ne vairāk par puscentimetru platās strēmelītēs, burkānus nomizo un sagriež 3-4 cm garos salmiņus. Sīpolus sagriež pusgredzenos, papriku sagriež strēmelītēs(paprikas krāsai un šķirnei nav nozīmes, bet jārēķinās, ka baltajai un zaļajai paprikai garša ir intensīvāka un ne tik saldena). Marinētus gurķus sagriež līdzīgi kā burkānus, tomātus sagriež plānās šķēlītēs, čili vai zaļos halapenjo piparus sašķēlē ļoti smalkās strēmelītēs, ķiplokus kārtīgi sasmalcina.

Un, kad visi priekšdarbi izdarīti, ķeramies pie cepšanas!

Protams, būtu vēlams, lai mājās būtu paliela panna ar augstām malām vai vokpanna.

17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

1 kgatkauloti vistas šķiņķi vai kājas2 gab.vidēja izmēra burkāni3 gab.palieli sīpoli2 gab.vidēja izmēra paprikas2 gab.halapenjo vai čili pipari6 gab.vidēja izmēra marinēti gurķi6 gab.vidēja izmēra tomāti7 gab.ķiploka daiviņas200 mltomātu mērce vai pasta50 mlrapšu eļļa pēc garšassvaigi zaļumi pēc garšassāls, svaigi malti melnie pipari pēc garšasHmeļi-suneļi garšviela pēc garšasgrauzdēts, smalcināts kumīns pēc garšasGaram masala pēc garšassaldskābā čili mērce pēc garšaspersilāde

Sagatavošana

1

Uzkarsē pannu (visā gatavošanas laikā saglabājam uguni vidēji augstā līmenī), ielej eļļu, ieber divas, trīs šķipsniņa sāls un nedaudz svaigi maltu piparu, sagaida, kad eļļa ir uzkarsusi, un liekam cepties sagrieztās vistas strēmelītes, aktīvi maisa 2-3 minūtes – tā lai visi gaļas gabaliņi būtu nedaudz apcepušies. Ņem vērā, ka azū vienmēr jāizvēlas gaļu ar treknumiņu, lai gaļas tauki un suliņa kļūtu par pamatu mērcei.

2

Atkarībā no pannas un siltuma režīma sagaidām, līdz gaļa kārtīgi apcepusies un peld savā sulā. Tās var būt 4-5 minūtes, bet var prasīt arī līdz 15 minūtēm.

3

Tad ber pannā burkānus un sīpolus un karsē, atkal kārtīgi maisot. Kad burkāni un sīpoli kļuvuši mīksti, pievieno papriku un gurķus un visu sautē kādu pusstundu, ļaujot dārzeņiem un gaļai atdot visu savu garšas bagātību. Protams, viens no galvenajiem pamatiem - nekādā gadījumā neliekam pannai vāku, visam ir lēnām jāizgaro. Pa vidam neaizmirstam piebērt garšvielas un sāli.

4

Tad liekam klāt tomātus un asumam čili vai halapenjo. Sautējam vēl 10-15 minūtes. Tad liekam klāt sasmalcinātu ķiploku, saldo čili mērci, tomātu mērci vai pastu, visas garšvielas, kārtīgi samaisām, un sautējam vēl 15 minūtes.

5

Izslēdzam plīti, pārkaisam azū ar svaigiem zaļumiem. Ļaujam ēdienu atpūsties 20 minūtes, savilkties, un varam pasniegt! Ideāla savienība būtu ar vārītiem rīsiem!

Foto: Privātais arhīvs

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!