Nikola Tasty - 200
Foto: Publicitātes attēli

Labam pavāram un krietnam ēdājam pa spēkam viss – gan kārtīga itāļu pica, gan latviešu virtuves "smagsvari"! Kārlis Matīss Zitmanis un Andrejs Reinis Zitmanis no grupas "Sudden Lights" ciemojas pie "Rimi Gardēža" Normunda Baranovska un gatavo pelēkos zirņus ar bekonu hiphopa māksliniekam Jānim Zeļģim.

Labāk pārbaudītas vērtības, nevis eksperimenti

"Sudden Lights" vokālists Andrejs Reinis Zitmanis atzīst, ka savā ģimenē ir tas, kuram visvairāk patīk gatavot. Viņš sevi raksturo kā impulsīvu pavāru – ja kaut ko ļoti sakārojas, brauc uz veikalu, pērk nepieciešamās sastāvdaļas un gatavo uzreiz.

"Ēdienu gandrīz vienmēr iegādājos pēc tās dienas vēlmēm. Un varbūt, ka tā arī ir prātīgāk, jo reizēm pat no rīta vēl nezinu savu dienas plānu, turklāt produkti var palikt veci, ja nav izlietoti. Ir, protams, atsevišķi produkti, kas man garšo un par kuriem gādāju, lai tie mājās ir vienmēr, piemēram, spageti. Reizēm vēlos, kaut mācētu vienreiz nedēļā aiziet iepirkties un saplānot visu nedēļu uz priekšu, taču šāds plāns vairākkārt ir izgāzies, jo arī laika grafiks man mēdz būt ļoti plūstošs. Un esmu arī diezgan konservatīvs virtuvē – ja kāda recepte izdodas, to paturu uz ilgu laiku. Reti eksperimentēju," atzīst mūziķis.

Gan itāļu, gan latviešu virtuve

Visbiežāk draugiem un radiem Andrejs Reinis Zitmanis gatavo svētkos. Šādām reizēm viņam ir sava "firmas" recepte, ko pats izdomājis un iemācījies tā, ka vienmēr izdodas garšīgi: krāsnī cepts lasis ar spinātu mērci un pērļu kuskusu. Tomēr viņa repertuārā atrodas vieta arī improvizācijai.

Tiesa, ne vienmēr pietiek laika gatavot, un reizēm vienkārši ir slinkums, tāpēc gadās arī ieturēt maltīti ārpus mājas vai pasūtīt gatavu ēdienu.

"Vēl gatavot sanāk reizēs, kad ar grupu dodamies radošajās nometnēs, kur četratā paliekam lauku mājās. Visi cenšamies gatavot un, jāsaka, ka visi mūsu grupā pie plīts ir diezgan prasmīgi," atklāj Andrejs Reinis Zitmanis. Viņam pašam visiecienītākais produkts ir siers, kas ir apbrīnojami daudzveidīgs gan garšas, gan uzturvērtības ziņā. Mūziķis atzīst, ka sieru varu ēst gan tāpat vien, gan sviestmaizēs, picās un kūkās. Bet, ja jānosauc viens konkrēts ēdiens, tad viņam vislabāk garšo īsta krāsnī cepta itāļu pica.

Toties, kad ciemos nāk hiphopa mākslinieks Jānis Zeļģis, Andrejs Reinis kopā ar brāli Kārli Matīsu gatavo maciņam draudzīgu latviešu virtuves klasiku – pelēkos zirņus ar bekonu. Kā izdevās? Noskaties video un uzzini!

60Minūtes
6Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 3
1 gab.liels sīpols250 gpelēkie zirņi200 gkrējums20 gsviests200 gbekons garšvielas pēc izvēles

Pagatavošana

1

Pirms pagatavošanas pelēkos zirņus uz nakti liec mērcēties aukstā ūdenī.

2

Krējumu ielej kafijas filtrā un atstāj uz nakti notecināties.

3

Nākamajā dienā zirņiem nolej ūdeni un noskalo tos tekošā ūdenī.

4

Ielej katlā ūdeni, ieber zirņus un vāri apmēram 40–60 minūtes, līdz tie gatavi. Sāli pievieno tikai pašās beigās, kad zirņi jau gandrīz mīksti.

5

Smalki sagriez sīpolu un bekonu.

6

Pannā liec ēdamkaroti sviesta un pievieno bekonu. Kad bekons nedaudz apcepies, liec klāt sīpolus. Ja vēlies, vari papildināt ar sviestu vai eļļu, lai viss būtu kraukšķīgāks.

7

Gataviem zirņiem nolej ūdeni. Atstāj tos katlā, uzliec vāku un nedaudz atpūtini. Zirņus pasniedz ar sacepto bekonu, sīpolu un krējumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!