"Zutiņi" ir neliela ģimenes saimniecība Krimuldas novadā. Zirņu kotletes viņu mājās top šādi:
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Gaļas mašīnā samaļ zirņus un arī pāri palikušo sacepto speķīti ar sīpoliem. Ja speķītis smalki griezts, to var arī nemalt, bet jaukt klāt veselu. Vēlamā attiecība 1:3. Senajos laikos zirņu nebija ļoti daudz, tādēļ, lai ēdienu "pastieptu garāku" jeb padarītu vairāk, klāt mala arī vārītus kartupeļus. Tā arī reizē zirņu kotletes sanāca maigākas un nebija tik ļoti sātīgas – varēja apēst vairāk par pāris.
Samaltajiem zirņiem, kartupeļiem un speķītim klāt liek pāris olas, pāris karotes skābā krējuma, lai masa vijīgāka, un arī sauju miltu.
To visu samīca, pielabo ar sāli, pipariem un garšvielām, kas tīk, un veido mazas kotletītes, ko cep no abi pusēm brūnas.
Ja klasiskā izpildījumā zirņu kotletes šķiet garšīgas, bet tomēr mazliet garlaicīgas, pievienojiet kotlešu masai: kaltētus tomātus, kaperus, grauzdētas ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas. Tas padarīs garšu interesantāku, mūsdienīgāku un liks apēst kotletes gardu muti pat tiem, kas skeptiski raugās uz senajām latviešu tradīcijām un ēdieniem.
Lai labi garšo!