Nikola Tasty - 262
Foto: Publicitātes attēli
Svētki ziemas sezonā parast tiek svinēti, galdā ceļot tradicionālos ēdienus, kas bieži vien ir visai sātīgi. Tādējādi visai dabiski, ka pēc svētkiem daudzi labprātāk izvēlas pagatavot samērā vienkāršākus ēdienus, kuri nav kalorijām pārbagāti. Tāpēc katru gadu janvārī arvien vairāk cilvēku nolemj mēnesi ēst tikai augu izcelsmes ēdienus un pievienojas tā dēvētajam "Vegāniskā janvāra" jeb "Veganuary" izaicinājumam. Tomēr bieži vien ir maldīgs priekšstats, ka ilgtspējīgāki pārtikas produkti ir dārgāki un to pagatavošana ir sarežģītāka. "Ikea" Ēdināšanas nodaļas vadītājs Oļegs Soročins pierāda pretējo, daloties ar viegli pagatavojamu augu izcelsmes maltītes recepti.

Viens no šķēršļiem, kas kavē biežāk izvēlēties augu izcelsmes pārtikas produktus, ir ēdiena pagatavošanas sarežģītība. Tomēr "Ikea" Ēdināšanas nodaļas vadītājs norāda, ka pieejami uzturvielām bagāti saldēti augu izcelsmes pārtikas produkti, kas var būt lielisks palīgs un vienkāršot ēdiena gatavošanu ikdienā. Piemēram, augu bumbiņas.

"Lielas pārmaiņas sākas ar maziem soļiem vai, šajā gadījumā, ar maziem kumosiem, un mēs uzskatām, ka pārtikai jābūt labai visos aspektos – gan cilvēkiem, gan planētai. Un, lai spertu soli pretī veselīgākam dzīvesveidam, nav nepieciešamas lielas pārmaiņas. Piemēram, alternatīva tradicionālajām gaļas bumbiņām var būt augu bumbiņas, kas garšo kā gaļa un ko var izmantot zupās, sautējumos, makaronu ēdienos un visos citos ēdienos, kuros mēs izmantojam tradicionālās gaļas bumbiņas," saka Oļegs Soročins.

40Minūtes
19Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

augu bumbiņas TOMĀTU MĒRCEI:500 gsasmalcinātu tomātu100 mlūdens1 gab.sasmalcināta ķiploka daiviņa0.5 TKagaves nektāra vai kļavu sīrupa0.5 TKsāls0.5 TKžāvētas raudenes0.5 TKmelno piparu CEPTIEM KARTUPEĻIEM:1 kgmazu kartupeļu2 ĒKrapšu eļļas šķipsnasāls TZATZIKI:300 mlbieza augu izcelsmes jogurta0.5 gab.gurķa1 gab.sasmalcināta ķiploka daiviņa1 ĒKolīveļļas0.5 TKsāls

Pagatavošana

1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 225 grādiem.

2

Sajauc kopā visas tomātu mērces sastāvdaļas. Ļauj tai nostāvēties istabas temperatūrā, līdz tiek pagatavotas augu bumbiņas.

3

Apcep augu bumbiņas uz pannas ar nelielu daudzumu eļļas, līdz tās iegūst brūnu krāsu. Pārlej gatavās augu bumbiņas ar tomātu mērci un 10 minūtes vāri uz lēnas uguns. Ja nepieciešams, atšķaidi ar ūdeni.

4

Kad cepeškrāsnī ir sasniegta vajadzīgā temperatūra, ievieto kartupeļus cepeškrāsns traukā, aplej tos ar olīveļļu, pievieno sāli un samaisi. Cep 25 minūtes vai līdz kartupeļi ir mīksti un tiem ir zeltaini kraukšķīga ārpuse.

5

Kamēr kartupeļi cepas, sāc gatavot tzatziki – rupji sarīvē gurķi. Izspied no tā šķidrumu. Sajauc gurķi, jogurtu, ķiploku un sāli kopā un pārlej ar olīveļļu.

6

Kad viss gatavs, pasniedz augu bumbiņas ar ceptiem kartupeļiem, tzatziki un zaļajiem salātiem.

Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!