Latvijā salīdzinoši mazpazīstamais kuskuss Āfrikā ir zināms un tiek izmantots jau kopš 9.gadsimta. Pāris gadsimtus vēlāk no Ziemeļāfrikas tas aizceļoja uz Andalūziju un Vidusjūras valstīm, bet citās Eiropas valstīs to iepazina vien 20.gadsimtā, īpašu popularitāti iemantojot Francijā.
Smalkās kuskusa pērlītes gatavo no cieto kviešu miltiem - skrotētus un samaltus kviešu graudus samitrina un saveļ sīkās lodītēs, ko pēcāk pārkaisa ar sausiem miltiem, lai atdalītu citu no citas. Lodītes izsijā, lai atdalītu tās, kuras nav pietiekami lielas kuskusa granulām, tvaicē un izkaltē. Granulu diametrs pirms gatavošanas ir aptuveni viens milimetrs.
Kuskusam nav savas izteiktas garšas, tāpēc tās piešķiršanai un dažādošanai bieži izmanto dažādus buljonus, garšvielas, garšaugus, dārzeņus, žāvētus augļus, riekstus vai gaļu. Kuskusa uzbriedināšanai iesakām izmēģināt vistas buljonu, nevis ierasto ūdeni. Interesantākai garšai gatavo kuskusu var papildināt ar plūmju eļļu. Gatavojot smalko kuskusu, nav nepieciešams to vārīt, pietiek vien apliet ar vārošu ūdeni vai buljonu, savukārt rupjāku, piemēram, pērļu kuskusu nepieciešams apliet ar verdošu buljonu vai ūdeni un vārīt, līdz gatavs.
Siltu kuskusu pasniedz pie gaļas vai dārzeņu sautējumiem vai kā atsevišķu pamatēdienu. Atdzisušu kuskusu var izmantot arī salātu un desertu pagatavošanā.
Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci
Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci
Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.
Jūras karūsa ar kuskusa pildījumu
Ātra, garšīga un interesanta ideja vakariņām - cepeškrāsnī cepta jūras karūsa ar kuskusa pildījumu.
Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem
Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.
Laša fileja ar pērļu kuskusu, apelsīna un dzērveņu mērci un svaigiem cukini salātiem
Kristīgajās tradīcijās Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Gavēņa laikam īpašu recepti - laša fileju ar pērļu kuskusu, apelsīna un dzērveņu mērci - iesaka restorāns "Tex Mex".
Veģetārie riekstu burgeri ar sēnēm
Pikantie riekstu burgeri ar kuskusu, papriku un ceptiem šampinjoniem.