Kārtainā mīkla ir produkts, kam būtu jābūt katrā saldētavā – nav nozīmes, vai tā ir paštaisīta vai pirkta bodē, galvenais, lai tā klusi tup saldētavas atvilktnē un gaida ēdienreizes krīzes situāciju.
Mīklas pagatavošana neprasa lielus līdzekļus, un, ja virtuvē esi biežs viesis, nevis ciemiņš, tad arī pati pagatavošana nav nekāda kosmosa kuģa vadība.
Svarīgi atcerēties, ka, jo treknāka mīkla, jo gardāks galaprodukts. Kārtainās mīklas gatavošanā sviestu nevajadzētu žēlot! Mīklu gatavojot, daļu ūdens var un drīkst aizstāt ar olu, tādējādi iegūstot pilnīgāku garšas buķeti.
Arī degvīna vai brendija pievienošana mīklai tikai uzlabos tās struktūru un garšu.
Uzglabāt kārtaino mīklu ledusskapī ieteicams ne ilgāk par pusgadu.
Tātad, tas brīdis ir klāt: kārtainās mīklas uznāciens uz vakariņu skatuves. Lūk, lomas, kas šai mīklai sevišķi labi padodas!
Picas laiks!
Atšķirībā no oriģinālās picas mīklas šī būs kraukšķīgāka un apjomīgāka, taču ne mazāk garda! Silts ieteikums – pēc ieklāšanas pannā sabakstīt mīklu ar dakšiņu, lai tā izcepas vienmērīgi.
Tālāk jau viss kā ierasts – tomātu mērce, siers, garšvielas, vārdu sakot viss, kas uzrunā , atrodams ledusskapī un garšo.
Kiša un tartes sabiedrotais
Sātīgā omlete groziņā – kišs ļoti labprāt draudzējas ar kārtaino mīklu. Tā vienlīdz labi noder gan klasiskajām tartēm, gan vēkšpēdus apgāztajām (tarte tatin). Un, tāpat kā picai – neaizmirsti ņemt talkā dakšiņu un pirms cepšanas sacaurumot mīklu.
Mīklas cepurīte sautējumiem un zupām
Kārtaino mīklu lieliski var izmantot kā cepurīti dažādiem pamatēdieniem. Mīkla labi pieguļ traukam, smuki uzpūšas un ļauj ēdienam izsautēties sevišķi gardam.
Cepeša ietīšanas palags
Tur, kur savu dalību ņem kārtainā mīkla, tur cepetis sanāk sevišķi sulīgs. Viens no slavenākiem un gardākiem paraugiem ir Velingtons – jā sarežģīts, bet vērts mēģināt!
Kārtainā mīklā var un vajag ietīt ne tikai gaļu – izmēģini tur ietīt zivi! Mmmmmm! Debešķīga garša!
Smalkmaizīšu un pīrādziņu armija
Sevišķi labi kārtainā mīkla iejūtas smalkmaizīšu un pīrādziņu lomā. Te ir bezgalīgas improvizācijas iespējas – sākot no kārdinoši smaržīgām kanēļa bulciņām, beidzot ar buljona pīrādziņiem.
Un, kur nu vēl slavenie kruasāni – arī tie top no kārtainās mīklas! Turpinājumā – 42 idejas, kā likt lietā mīklas paciņu, kas iegūlusi saldētavā. Pie darba!
Ātrās sālsstandziņas
"Viens, divi un gatavs! Tā patiešām var teikt par šīm sālsstandziņām.
Brīvdienu filmu vakaram šīs būs ideālas!" – tā par recepti saka Kristīne no @kristinesvirtuve
Svētku karalis 'Pārsteidzošais Napoleons' no trim sastāvdaļām
Klasiskā "Napoleona" pamatā ir trausla kārtainā mīkla un vārītais krēms. Savukārt gardēde Gita Sarmule radījusi "Napoleonu" no kārtainās rauga mīklas, maskarpones krēma un iebiezinātā piena ar cukuru. Bagātīgs un salds, krēmīgs un sulīgs, un garšās pārsteidzošs. Tādam gardumam vari atvēlēt vietu uz svētku galda.
Vienkāršie un gardie ābolu gredzeni kārtainajā mīklā
Kad pēdējoreiz cepi mājās aromātiskas smalkmaizītes? Pamēģini šo vienkārši pagatavojamo kārumu mājinieku palutināšanai! Recepti iesaka gardēde Zane Vikmane.
Viltotie buljona pīrādziņi bez gaļas
"Izpētīju daudzas vegāniskas "sausage rolls" jeb desu ruļļu receptes un rezultātā iznāca mana vidējā recepte. Ēdāji teica, ka garšojot pēc buljona pīrādziņiem. Pati esmu sajūsmā, tādus tagad cepšu regulāri. Lūk, te ir uzskatāmi redzams, kā pīrādziņus sarullēt un sagriezt!" recepti, kas noderēs gan ikdienai, gan svētku reizei, iesaka recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Spinātu un brinzas pīrādziņi
Pirktajiem spinātu pīrādziņiem dažreiz ir mīnusi – maz pildījuma, mīkla šķiet "miltaina" un par daudz, pats pildījums reizēm liek izmest visu pīrādziņu. Pašam mājās tādu, kā garšo, uzcept nav tik sarežģīti, saka Egita savā recepšu blogā "Egitas virtuve". Šie būs sāļi, bagātīgi pildīti, ar mazu plānu mīklas slāni - tieši tādi, kā vajag!
Vienkārša un kārdinoša ābolu strūdele no kārtainās rauga mīklas
"Mūsu mājās tas ir top gardums," par kārdinošo ābolu strūdeli, kuru var pagatavot pusstundā, saka receptes autore Danuta Muižniece. Ļoti vienkārši pagatavojama, no pāris sastāvdaļām vien, bet īsts kārums, ar ko iepriecināt ģimeni. Baudi siltu strūdeli ar vēsu saldējumu.
Persiku biezpienmaizītes no kārtainās mīklas
Izcila ideja, kā pielietot biezpienu, – sulīgas un kārdinošas smalkmaizītes būs gatavas nieka pusstundā. Konservētie persiki bagātina saldo maizīšu garšu, piešķirot svaiguma akcentu. Savukārt biezpienam pievienotais krēmsiers pildījumam rada patīkamu tekstūru. Pasniedzot var skaisti dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
Kārtainās mīklas maizītes ar krēmsiera un zilā siera pildījumu
Kārtainās mīklas bulciņas, pildītas ar maigu un izteiksmīgu sieru – neatkārtojams garšu savienojums. Tikai četras sastāvdaļas, pusstunda tava laika un gards papildinājums pie pavasarīgiem salātiem vai kādas zupas ir gatavs. Recepti iesaka gardēde Madara Linde.
Ātrās kanēļmaizītes no saldētas kārtainās mīklas
Trauslas mīklas kārtiņas ar bagātīgu cukurota kanēļa un skābā krējuma pildījumu - šīs kanēļmaizītes ir tik gardas un tik vienkārši pagatavojamas no saldētas kārtainās mīklas! Recepti piedāvā grāmatas "Elijas nama garša" autore Inga Rubene.
Ābolu plātsmaize ar kārtainās mīklas pamatni un biezpiena pildījumu
Kraukšķīgas kārtainās mīklas maliņas, sulīgs biezpiena pildījums un cukurotas ābolu šķēles – šī plātsmaize ir tik garda, ka nenoēsties! Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Video recepte: ātrās ābolmaizītes no kārtainās mīklas
Maizītes kā veikalā - no gatavās kārtainās mīklas un āboliem
Ātrās pesto maizītes ar tomātiem un cukīni
No saldētas kārtainās mīklas ātri un vienkārši pagatavojama sāļa našķa recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Ašie pīrādziņi ar desu, sieru un marinētiem gurķīšiem
Gatavojoties svētkiem, darbs dzen darbu, tādēļ nereti gadās attapties, ka cienasta sarūpēšanai atlicis pavisam maz laika. Ja vairs nav laika rauga mīklas raudzēšanai, vēl viss nav zaudēts – izmantojot saldētu kārtaino mīklu, varēsi pavisam aši izcept gardus pīrādziņus ar sātīgu pildījumu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar maskarpones un ievārījuma pildījumu
Pīrāgi ar smilšu vai biskvīta mīklas pamatni man jau apnikuši, arī kūkas ar drupinātu cepumu pamatni mani vairs nespēj sajūsmināt, tādēļ nolēmu pagatavot ko īpašu - klasisku, glīti rūtainu kārtainās mīklas pīrāgu ar maskarpones un ievārījuma pildījumu. Tā bija patiešām laba ideja, jo pīrāgs izdevās izcili gards.
Brieža gaļas un spinātu sautējums ar kārtainās mīklas 'cepurīti'
Bagātīgs brieža gaļas sautējums ar spinātiem un sarkanvīnu garšos vēl labāk, ja nobeigumā pārklāsi to ar kārtaino mīklu un iešausi cepeškrāsnī, līdz virskārta apcepusies kārdinoši zeltaina. Brieža gaļu droši var aizstāt arī ar liellopu vai teļu.
Ātrās kārtainās mīklas standziņas ar sezama sēklām
Saldēta kārtainā mīkla ir produkts, ko leduskkapī vienmēr vajadzētu turēt pa ķērienam, lai reizēs, kad sakārojas panašķoties, pavisam ātri un vienkārši varētu izcept saldus vai sāļus gardumiņus. Kraukšķīgu kārtainās mīklas standziņu recepti iesaka Anita.
Sātīgs kārtainās mīklas kišs ar sieru, puraviem un olīvām
Cerams, ka tev saldētavā ir aizķērusies kāda kārtainās mīklas paka, jo idejas, kā to garšīgi izlietot, ir teju neizsmeļamas. Šo recepti ātri vien var pārvērst par gaļēdājiem draudzīgu, pievienojot sagrieztu šķiņķi. Ļaujies eksperimentiem!
Kārtainās mīklas tarte ar sīrupā karsētiem bumbieriem un marcipāna krēmu
Ja saldētavā aizķērusies paciņa kārtainās mīklas, pārsteidz mājiniekus vai negaidīti ciemos pieteikušos draugus, pagatavojot restorāna ēdienkartes cienīgu desertu – kārtainās mīklas tarti ar sīrupā karsētiem bumbieriem un maigu marcipāna krēmu.
Ābolu un karameļu smalkmaizītes
Kas gan būtu rudens sezona bez tikko ceptām ābolu kūkām? Šoreiz rudens dārza veltes saceptas kārtainās mīklas maizītēs, kur kārdinoši pāri malām līst karamele. Smaržos un garšos dievīgi!
Pašcepti saldie un sāļie mini kruasāni
Kad gribas nesteidzīgi pavakarēt ar draudzenēm, jādomā arī par uzkodām, ko kopā ātri pagatavot un lēni notiesāt. Ierastie čipsi, siers un vīnogas ir apnicis komplekts, tādēļ tapa pufīgi mini kruasāni - ātri, salīdzinoši lēti un bezgala garšīgi. Vienīgi apēdām desmit minūšu laikā, kas nesaskanēja ar lēnu baudīšanu.
Desiņas vai cīsiņi kārtainajā mīklā
Ātrā uzkoda, kas jo īpaši patiks bērniem – cīsiņi mīklā. Izvēlies tādus cīsiņus vai desiņas, kas pašam garšo vislabāk. Ēd, kamēr silts!
Žāvētu augļu, bumbieru un sarkanvīna tarte svētkiem
Bagātīga žāvētu augļu, saldētu ogu un bumbieru karstvīna tarte svētku galdam. To var pasniegt uzreiz, pildījumu necepot, vai uzsildīt pirms piedāvāšanas viesiem.
Apgāztā kārtainās mīklas plātsmaize grieķu gaumē ar vīģēm
Medaina un ļoti salda vīģu plātsmaize ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Svaigajām vīģēm ļauj sasūkties ar medus karameli – tad tās būs mīkstas un sīrupainas.
Laša un garneļu sacepums ar mīklas cepurīti
Bagātīgais laša un tīģergarneļu sacepums ar mīklas virsiņu jeb zivju pīrāgs. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas ar vārītiem vai tvaicētiem dārzeņiem.
Lielais sīpolu un siera pīrāgs
Sāļais pīrāgs ar bagātīgu sīpolu pildījumu un sarīvētu sieru izteiksmīgākai garšai. Var ēst tāpat vai pasniegt ar svaigajiem salātiem.
Sāļā tomātu un bazilika tarte
Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.
Sēņu un ķirbju veģetārais velingtons
Ja viesos gaidāt veģetāriešus, tad pēc šī ēdiena baudīšanas viņi jūs mīlēs un nēsās uz rokām – tik gards tas ir.
Ābolu tarte svētkiem
Vienkārši un ātri pagatavojama ābolu tarte ar kraukšķīgu kārtainās mīklas pamatni. Saldumam un zeltainumam āboli pirms cepšanas apsmērēti ar medu un apkaisīti ar pūdercukuru.
Burkānu un kabaču tarte
Kārdinoši glīta burkānu un kabaču tarte jeb plātsmaize. Vispiemērotākā šīs "kūkas" cepšanai būs apaļa forma. Groziņam izmanto jau gatavo veikalā nopērkamo kārtaino mīklu vai pagatavo trauslo smilšu mīklu mājās.
Kārtainās mīklas smalkmaizītes ar papriku, kazas sieru un tomātiem
Smalkmaizītēm ne vienmēr jābūt saldām. Šīs sirds formas sāļās maizītes piestāvēs kādai īpašai reizei. No malas skatoties pat nesaprast, ka uz garduma izlikti tomāti, konservēta paprika un ķiplociņš, bet vidū paslēpies maigs fetas siers.
Lielais mencas pīrāgs
Ļoti gardais un glītais trauslās smilšu mīklas pīrāgs nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Zeltains, smaržīgs, pildīts ar kartupeļiem, sīpoliem un mencas filejas gabaliņiem. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Trauslo mīklu var aizstāt ar veikalos nopērkamo kārtaino mīklu.
Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu
Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.
Ātrā kārtainā mīkla
Mājās ļoti viegli var pagatavot ātro kārtaino mīklu. Tās izmantošana ir līdzīga klasiskajai kārtainajai mīklai. Protams, ka veikalā var nopirkt kārtaino mīklu, bet reizēm ļoti noder vienkāršākais mājas variants. Ātrā kārtainā mīkla uzpūšas mazāk kā klasiskā kārtainā mīkla, jo tai nav izveidotas tik rūpīgas sviesta kārtiņas, bet tā joprojām ir kraukšķīga un trausla, un garda. Ja daļēji izmantosi cūku taukus, mīkla būs īpaši kraukšķīga. Gatavojot mīklu pēc šīs receptes, iegūsi 500 g mīklas.
Vistas un puravu pīrāgs - sacepums
Vistas un puravu pīrāgs, kas vairāk gan līdzinās sacepumam ar kārtainās mīklas cepurīti, būs lieliska alternatīva ēdienreizēm, kad gribās ko vairāk kā vienkārši ceptu vistas fileju vai vistas zupu. Garšos lieliski, pasniegts silts, un sasildīs aukstajos ziemas vakaros!
Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu
Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.
Ātrā kārtainās mīklas ābolkūka ar marcipānu
Vizuāli pievilcīga un ļoti ātri pagatavojama kūka ābolu ražas laikam.
Laša sacepums ar dārzeņiem un kārtaino mīklu
Viegla un sātīga maltīte - laša sacepums ar dārzeņiem zem kārtainās mīklas "segas". Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pica ar desu un bekonu
Šīs lieliskās picas recepti izstrādājis Gints Kokins. Autors to dēvē par veselīga uztura stūrakmeni un pagatavojis ģimenes vakariņām. Taču labām picām ir tā jaukā īpašība, ka tās var ēst jebkurā diennakts laikā. Kurš gan no šādas picas atteiktos arī brokastīs?
Tomātu pica provansiešu gaumē
Krāsaina, kārdinoša un vienkārša pica, ko pagatavot vien no dažām sastāvdaļām. Picai izvēlies dažādu šķirņu tomātus, lai padarītu to košāku un interesantāku.
Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem
Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.
Sulīgs liellopa filejas velingtons kārtainajā mīklā
Izsmalcināta svētku cepeša versija - sulīga liellopa gaļas fileja kārtainajā mīklā. Velingtons ir tradicionāls britu svētku ēdiens, bet ies pie dūšas arī tiem, kuriem neiztrūkstoši svētku mielasta atribūti ir cepetis un pīrādziņi - šīs ēdiens ļauj apvienot abus šos labumus, papildinot tos ar mūsu mentalitātei tik tuvajām sēnēm.
Ātrā ābolkūka ar īrisa karameļu mērci jeb 'tarte tatin'
Ātrā, apgāztā ābolkūka jeb "tarte tatin" ar gardu karameļu mērci, kuru būs pa spēkam pagatavot pat iesācējam virtuvē.