Foto: Shutterstock
Oksfordas Universitātes pētnieku komanda veikuši unikālu zinātnisko darbu, kurā izpētījuši, kā galda piederumu izskats un svars ietekmē to, cik ļoti ēdājam garšos maltīte. Čārlzs Mišels, Karlos Velasko un Čārlzs Spenss pētījumu veica kādā Edinburgas restorānā, kad konferences ietvaros tajā bija sapulcējušies liels daudzums ļaužu. Kopumā pētījumā piedalījās 121 dalībnieks, kura sniegto vērtējumu uzskatīja par noderīgu, un tika notiesātas vairāk nekā 130 maltītes – gan uzkoda, gan pamatēdiens, gan saldais ēdiens, kā norādīts pētījuma publikācijā žurnālā "Flavour".

Kā uzkoda pasniegts šķiņķis ar Čederas sieru un ābolu čatniju, kā arī kraukšķīgu maizīti. Pamatēdienā piedāvāts jūras asaris ar kartupeļu biezeni, spinātu lapām, kaperiem un kūpinātām garnelēm sviestā. Bet deserts – neliela tarte ar saldkrējuma saldējumu.

Pētījums notika pavisam vienkārši – daļai ēdāju tika iedoti viegli galda piederumi no ne pārāk smaga metāla, bet otrai pusei – izsmalcināti galda piederumi no augstas kvalitātes metāliem, kas reizē ir arī smagāki. Pēc maltītēm zinātnieki vaicāja pētījuma dalībniekiem, ko viņi domāja par maltīti un cik daudz par to maksātu. Tāpat, noskaidroja arī to, kā pusdienotājiem garšojis ēdiens. Pēc rezultātu apkopošanas zinātnieki secinājuši, ka tās personas, kuru rīcībā maltītes laikā bijuši smagākie un kvalitatīvākie galda piederumi, to izbaudījuši vairāk un atzinuši kā garšīgāku, nekā tie respondenti, kuru rīcībā bija vieglie un lētie galda piederumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!