Foto: Publicitātes foto

Februārī sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" sākām iepazīstināt "Tasty" lasītājus ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. 2. marta raidījumā varējām vērot, kā savas viešņas Daugavpilī uzņem poļu saimniece Vanda Baulina, ceļot galdā pomidorovku, bigošu un tantes Veronikas ābolu kēksu. Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Vandas Baulinas gatavoto poļu tradicionālo ēdienu receptes.

Vanda ir šīs sezonas "saimnieču kompānijas" motors un dzinējspēks. Viņai ir viedoklis par visu, un viņa zina, kā lietām jānotiek! Vanda ir aktīva poļu kultūras un tradīciju kopēja Daugavpilī un par savu darbu poļu tautas labā saņēmusi pat atzinību no Polijas valsts prezidenta.

Vanda ir cilvēks, kurš ļoti dziļi pazīst un izprot poļu mentalitāti un, protams, arī kulināro mantojumu. Viņa galdā cēla tādus ēdienus, par kuriem ne visas saimnieces bija iepriekš dzirdējušas... Un kā nu bez poļu mūzikas – tā viesošanās laikā pie Vanda skanēja daudz un skaļi!

Lasi tālāk un uzzini, kā gatavojama tomātu zupa poļu gaumē jeb pomidorovka, tantes Veronikas ābolu kēksa recepti, un kādu arī latviešu iecienītu ēdienu poļi dēvē par bigošu.

Tomātu zupa jeb pomidorovka

Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu poļu tradicionālo pomidorovku, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 2 l vistas vai dārzeņu buljona;
  • 1 glāze rīsu;
  • 400 g tomātu;
  • 4 ķiploka daiviņas;
  • Sāls pēc garšas;
  • 1 ĒK cukura.

Pasniegšanai:

  • Skābs krējums;
  • Baltmaize;
  • Kapāti zaļumi.
Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Pagatavošana

2

Izkāstā buljonā ieber rīsus un vāra aptuveni 10 minūtes, līdz tie ir pusgatavi. Pievieno tomātu masu, kuras pamatā ir noblanšēti, no mizas atbrīvoti un caur sietu iztrīti tomāti un smalki sakapāti vai caur spiedi izspiesti ķiploki, sāls un cukurs.

3

Padoms: var izmantot arī savā sulā konservētus tomātus vai tomātu pastu.

4

Zupu turpina vārīt vēl aptuveni piecas minūtes, kamēr rīsi ir gatavi. Pasniedz ar krējumu, baltmaizes grauzdiņiem un zaļumiem.

Lai labi garšo!

Bigošs

Foto: Publicitātes foto

Par bigošu poļi dēvē sautētus kāpostus ar bagātīgu dažādu veidu gaļas aizdaru. Gaļas un kāpostu proporcijai ēdienā jābūt vienlīdzīgai, turklāt tradicionāli šo ēdienu gatavo vairākas dienas, skaidro Vanda Baulina. Lai pagatavotu bigošu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • Jēra gaļa;
  • Jaunlopa gaļa;
  • Cūkgaļa (cūkas lāpstiņas daļa un cauraudzītis);
  • Sīpoli;
  • Burkāni;
  • Olīveļļa cepšanai;
  • Sviests cepšanai;
  • Skābēti kāposti;
  • Svaigi kāposti;
  • Sarkanvīns;
  • Kūpināta vai žāvēta gaļa;
  • Kūpināta mājas desa;
  • Cīsiņi;
  • Žāvētas melnās plūmes;
  • Kaltētas baravikas.

Bigošam pievienojama bagātīga garšvielu buķete:

  • Melnie pipari;
  • Smaržīgie pipari;
  • Ķimenes;
  • Koriandrs;
  • Krustnagliņas;
  • Kaltēts majorāns;
  • Lauru lapa.

Jēra, jaunlopa un cūkgaļu sagriež vidēji mazos kumosa lieluma gabaliņos un apcep olīveļļā.

Nomizo, sagriež un sviestā apcep sīpolus. Atsevišķi apcep arī nomizotus un smalki sagrieztus burkānus.

Gaļu, sīpolus un burkānus liek lielā katlā, pievieno iepriekšējā dienā gandrīz līdz pilnīgai gatavībai izsautētus skābētos un svaigos kāpostus, pielej glāzi sarkanvīna un sautē 30 minūtes.

Trešajā dienā pievieno kumosiņos sagrieztu kūpinātu vai žāvētu gaļu, kūpinātu mājas desu un mazliet iepriekš apceptu cīsiņu, kā arī smalki sagrieztas žāvētas melnās plūmes, izmērcētas žāvētas baravikas un garšvielas. Vēl nedaudz pasautē.

Bigošu pasniedz ar vārītiem, sviestā apceptiem kartupeļiem.

Foto: Publicitātes foto

"Tasty" krājumos uzgājām ātrāk un vienkāršāk pagatavojama bigoša recepti, ko atradīsi te.

Lai labi garšo!

Tantes Veronikas ābolu kēkss

Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu tantes Veronikas ābolu kēksu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 6 olas;
  • 2 glāzes cukura;
  • Vaniļas pāksts;
  • Šķipsna sāls;
  • ⅓ glāzes apelsīnu sukādes;
  • 2 glāzes miltu;
  • Sviests formas ieziešanai;
  • 3 vai 4 vidēja lieluma āboli;
  • Pūdercukurs pārkaisīšanai.

Sakuļ olas, kurām pievienots cukurs, vaniļas pāksts sēkliņas, sāls un sasmalcinātas apelsīnu sukādes. Kad masas apjoms kuļot ir divkāršojies, iesijā miltus un rūpīgi samaisa.

Divas trešdaļas mīklas lej ar sviestu ieziestā kēksa formā, virs mīklas liek nomizotus un gabaliņos sagrieztus ābolus (vēlams skābus) un pārlej atlikušo mīklu.

Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 40 minūtes līdz 180ºC iepriekš sakarsētā krāsnī.

Pirms pasniegšanas kēksu izņem no formas un pārkaisa pūdercukuru.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!