Skaistā, kraukšķīgā kartupeļu kūka – 'Pommes Anna'
Foto: Shutterstock

"Pommes Anna" jeb "Kartupeļi Anna" ir populāra franču piedeva. Jā, franči dara skaistas lietas ar kartupeļiem, un no visiem lieliskajiem kartupeļu ēdieniem, ko viņi gatavo, "Pommes Anna" ir klasika, kas pelnījusi lielāko atzinību ārpus Francijas. Pēc Džūlijas Čaildas vārdiem, tā ir visu laiku labākā kartupeļu recepte. Tā ir arī viena no vienkāršākajām franču virtuves receptēm: sastāv no skaisti kārtotiem plānās šķēlēs sagrieztiem kartupeļiem, kas papildināti ar sviestu un sāli.

"Pommes Anna" – ir sviestveida kūka, kas sastāv no plānām (gluži kā papīrs) kartupeļu šķēlītēm. Patiesībā savā kārtainajā veidā un cepšanas stilā "Pommes Anna" ir līdzīga kartupeļu sacepumam. To gatavo no trim sastāvdaļām: kartupeļiem, sviesta un sāls. Lai gan tas ir klasisks ēdiens, tas vienlaikus ir bezgala elegants. Patiesībā šis ēdiens galvenokārt tiek pasniegts restorānos, jo tas ir tehniski sarežģīts un to gatavošanas mākslu māca pat kulinārijas skolās.

Ēdiens tika atklāts Napoleona III laikmetā. Krāšņais stāsts vēsta, ka ēdiens nosaukts par godu slavenai kurtizānei Annai Deslionai, kurai bijusi nozīmīga ietekme galmā. Sieviete bieži apmeklējusi restorānu "Café Anglais", kur šerfpavārs Ādolfs Duglerē izgudroja šo ēdienu, lai godinātu Annu un turīgo klientu loku, kurus viņa atveda uz šo populāro restorānu. Neskatoties uz kolorīto vēsturi, tas ir ļoti garšīgs ēdiens, ko var pagatavot mājās bez lielām pūlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!